Advarer mot absolutt kopiforbud

FrP er skeptisk til forslaget til ny åndsverkslov som åpner for absolutte kopisperrer på digitalt innhold.

FrP er skeptisk til forslaget til ny åndsverkslov som åpner for absolutte kopisperrer på digitalt innhold.

Forslaget om ny åndsverkslov legges fram for Regjeringen i dag. Loven kan bety at det blir forbudt å laste ned musikk og annet opphavsrettsbeskyttet materiale fra nettet.

Alle EU- og EØS-land må innføre lovverket, som skal rydde opp i blant annet digital kopiering av musikk og video. I dag er forbudet begrenset til å laste opp eller dele ut slikt materiale til andre.

Det såkalte Infosoc-direktivet åpner for at alle innholdsprodusenter kan legge på absolutte kopisperrer. Spørsmålet er nå om disse skal kunne brytes i Norge, blant annet om det skal være lovlig å bryte kopisperrer for å ta private kopier.

Forslaget vil bli sendt videre til Stortinget og bli videre behandlet av Familie, kultur og administrasjonskomiteen. Forslaget vil trolig bli endelig vedtatt til våren, antyder ekspedisjonssjef Roy Kristiansen som er leder i medieavdelingen i Kultur- og kirkedepartementet.

Det har ikke lykkes digi.no å få kontakt med Ap, men mediepolitisk talskvinne Karin Vollset i FrP er skeptisk.

- Mavefølelsen sier at forslaget slik det nå foreligger er for streng, og at retten til privat kopiering fortsatt bør være lov. Men dette er noe vi må diskutere sammen i partiet, sier Vollset til digi.no.

Kazaa er kanskje den mest kjente, eksisterende musikktjenesten som tilbyr nettbrukerne gratis fildeling i et globalt nettverk. Å laste ned musikk fra Kazaa kan bli ulovlig i Norge med lovendringen.

Lovforslaget er en tilpasning til et EU-direktiv (Infosoc-direktivet) og i Sverige ble et tilsvarende lovforslag lagt fram i midten av januar.

All nedlasting og kopiering av filer man ikke eier blir forbudt i Sverige fra 1. juli. Svenskene valgte også å forby salg av programvare som bryter kopisperrer på for eksempel DVD- eller CD-plater.

Til toppen