Advarer mot åpne WLAN-soner

– Bruk nettbanken hjemmefra, anbefaler Europols kyberkrimsjef.

Advarer mot åpne WLAN-soner
Direktør for European Cybercrime Center, Troels Ørting, advarer mot å bruke overføre følsom informasjon via trådløse nettverk som man ikke vet om man kan stole på. Aller helst bør man nok benytte en nettverkskabel. Bilde: IMAGO/ All Over Press

Sjefen for European Cybercrime Centre (EC3), danske Troels Ørting, advarer mot å bruke offentlige, trådløse nett, eller WLAN-soner, når man besøker nettbank eller andre tjenester hvor det utveksles følsom informasjon. Dette skriver BBC News.

– Vi har sett en økning i misbruket av WiFi for å stjele informasjon, identitet eller passord og penger, fra brukere av offentlige eller usikre WiFi-forbindelser, sier Ørting til BBC News.

– Vi bør lære brukerne at de ikke bør behandle sensitiv informasjon mens de er på et åpen, usikret, trådløst nett- De bør gjøre dette hjemmefra hvor de faktisk kjenner WLAN-et og dets sikkerhet, men ikke dersom de er på en kafé et sted. Da bør du du ikke ta kontakt med banken eller gjøre alle disse tingene som faktisk overfører veldig følsom informasjon, sier Ørting.

Hvem som helst kan sette opp et åpent, trådløst nettverk («hotspot») og gi det et vilkårlig navn. Dette kan gjøres med nesten enhver smartmobil eller pc. Deretter kan trafikk som egentlig skal gå til brukerens nettbank, for eksempel ledes innom en tjeneste angriperen setter opp, som fanger opp de sensitive dataene uten at brukeren merker noe. Dette er blant det som kalles for «man-in-the-middle»-angrep.

– Alt du sender gjennom det trådløse nettverket er potensielt i fare, og dette er nå vi er nødt til å være veldig bevisste på, både som individuelle brukere og som politi, sier Ørting.

Les mer om: