JUSS OG SAMFUNN

Advarer mot automatisk nettkarantene

Professor Olav Torvund advarer mot automatisk nettkarantene straks Hollywood klager per e-post.

21. jan. 2004 - 13:11

Ifølge Blindern-avisa Universitas har Universitetets IT-senter (USIT) gjort det til rutine å utestenge studenter fra Internett i åtte til tolv uker, straks de får en e-post fra et Hollywood-selskap med beskyldninger om ulovlig filkopiering og trusler om anmeldelse og søksmål.

40 slike henvendelser er kommet siden i sommer, og 27 beboere på Sogn studentby er satt i internettkarantene.

USITs assisterende IT-direktør Lars Oftedal bekrefter overfor Universitas at man ikke sjekker at påstandene fra filmselskapene faktisk stemmer før man tyr til internettkarantenen. Oftedal peker på at "vi har heller ikke hørt fra noen som mener at de er blitt feilaktig utestengt".

Professor i rettsinformatikk Olav Torvund mener denne rutinen truer ytringsfriheten.

– Dette er et eksempel på at det kan være altfor lett for filmselskaper å true nettleverandører til å utestenge brukere. En av de store truslene mot ytringsfrihet på

nettet er at nettleverandører som USIT driver for streng selvsensur, og for lett aksepterer påstander om at noe er ulovlig. Man stenger for sikkerhets skyld. Dette kan lett brukes til å fjerne upopulære eller politisk ukorrekte ytringer, sier Torvund til universitetsavisa.

Torvund presiserer at det er ulovlig å piratkopiere opphavsrettsbeskyttet materiale. Han krever at USIT og andre forsikrer seg om at anklagene er korrekte før de griper inn.

Les hele artikkelen: Hollywood-selskaper truer UiO med søksmål.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.