Advarer mot Creative Commons

Kopinor-sjef Yngve Slettholm advarer opphavshavere mot å bruke Creative Commons-lisenser.

Advarer mot Creative Commons

Kopinor-sjef Yngve Slettholm advarer opphavshavere mot å bruke Creative Commons-lisenser.

I dag lanserer Creative Commons norske utgaver av sine lisenser. De tar utgangspunkt i at opphavseiere skal klare seg med «Some rights reserved» istedenfor «All rights reserved».

Nå advarer Kopinor-sjef Yngve Slettholm opphavshavere om å tenke godt gjennom konsekvensene av å velge å lisensiere ut sitt arbeid under en Creative Commons-lisens.

- Creative Commons lanseres med de beste hensikter. Jeg deler det ideologiske utgangspunktet, at kunnskap og kultur tilhører oss alle og er til for å deles, sier Slettholm i en pressemelding.

Han viser til at Kopinor har delt ut over to milliarder kroner til norske rettighetshavere de siste årene, og at mye av dette kommer fra betalere i ikke-kommersiell sektor.

- For hvert kopierte verk med CC-lisens reduseres dette stipendgrunnlaget, sier Slettholm.

Slettholm viser til at åndsverkloven uansett gir forfattere og andre en sitatrett allerede i dag.

– En opphavsmann som vil dele, har alternativer til den angloamerikanske CC-modellen. Vår tradisjon for opphavsrettsforvaltning, med kollektive organisasjoner i en sentral rolle, sikrer langt på vei den utbredelsen som forfattere og andre opphavsmenn ønsker. Og på veien får de altså betydelige stipender som følge av såkalt ikke-kommersiell bruk, sier Slettholm, som avslutter:

Slettholm mener det blir feil at ikke-kommersielle aktører automatisk skal slippe å betale.

– Offentlig, ikke-kommersiell virksomhet er ikke uten betalingsevne, sier Slettholm.

Les mer om Kopinor-sjefens argumentasjon her.

    Les også:

Til toppen