JUSS OG SAMFUNN

Advarer mot domenesvindel: – Årets frekkeste og noe av det dummeste jeg har sett

Kjøper du domenenavn av et firma som ikke eksisterer? Da betaler du en skyhøy pris for noe med veldig liten verdi.

Fått tilbud om «forkjøpsrett» på et domenenavn i det siste? Da er du ikke alene.
Fått tilbud om «forkjøpsrett» på et domenenavn i det siste? Da er du ikke alene. Illustrasjon: Colourbox
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

En leser som er selvstendig næringsdrivende tipser om et pågående svindelforsøk, som han kaller «årets frekkeste og kanskje dummeste».

– Etter snart 30 år på internett er dette et av de tåpeligste forsøkene jeg har sett på å selge domenenavn. Det er så dumt at det fortjener å få omtale. Skikkelig 1990-tallsnivå!, mener tipseren.

Han skriver dette etter å ha mottatt tilbud fra «IDS Norway» om å kjøpe domenenavn under .co, som kan minne om mer kjente .com eller kanskje subdomenet .co.uk, men som til opplysning er Columbias nasjonale toppnivådomene.

Gir 48-timersfrist

Eposten fra det fiktive selskapet IDS Norway hevder at de har mottatt en forespørsel om å registrere bedriftens navn under .co, men at han som eier av det samme domenet under .no skal få «førstevalget».

I så fall krever de rundt 3000 kroner betalt innen 48 timer. Ikke bare gir det registrering av domenenavnet over en periode på ti år, det blir også «beskyttet», uten at det fremgår hva det måtte innebære.

Mye taler for at dette er et tilbud og en leverandør man bør vokte seg for, og billig er det uansett ikke.

Allerede i fjor dukket det opp svindelforsøk med salg av domenenavn fra noen som kaller seg DNS Norway, som heller ikke er registrert i Brønnøysundregistrene. 

Se skjermdump av eposten der vi har valgt å sladde mottakerens adresse.

– Kjent svindler, nytt navn

En rekke virksomheter advarer nå mot domenesvindel, etter at det i påsken og videre denne uken har gått ut samme type henvendelser, men nå fra IDS Norway.

De påstår å tilby domeneregistrering og nasjonal varemerkeregistrering, og har til og med oppgitt en fysisk kontoradresse i en eller annen 10. etasje på Helsfyr i Oslo.

Hva adressen faktisk er, fremgår derimot ikke. Det er ingen oppgitte ansatte, kontaktpersoner eller telefonnumre, kun et webskjema og epost å forholde seg til. De har ikke besvart våre henvendelser i disse kanalene.

I likhet med DNS Norway er også nykommeren IDS Norway et fiktivt og ansiktsløst selskap. Begge er enkle Wordpress-baserte nettsteder på en .com-adresse parkert hos amerikanske Godaddy, som er verdens største domeneregistrar.

Det norske selskapet Trygg Handel AS er blant dem som har svartelistet virksomheten, og konstaterer at det er en kjent domenesvindler som er på ferde.

Fikk tvilsom inkasso

Problemet er at svindlerne ofte opererer under flere forskjellige firmanavn, og bytter navn etter hvert som det gamle begynner å bli kjent og med et dårlig rykte, skriver Domeneshop som også stempler DNS Norway som bløffmakere.

Mekke Media advarer også. Erling Holst-Larsen som er daglig leder i Østfold-bedriften redegjør nærmere for dette i et eget innlegg, der han også forteller hva som skjedde da han svarte på tilbudet.

Kort fortalt fikk han en faktura på drøyt 4000 kroner via fakturatjenesten Invoice Ninja. Siden mottok han en inkassotrussel fra Debt Collection EU, som ingen har hørt om – tross egen påstand om å være et «ledende» og moderne advokatfirma i Europa.

Inkasso- eller advokatfirmaet har for øvrig nettsider som minner mistenkelig om DNS Norway sine, helt ned til samme IP-adresse. For et sammentreff.

Holst-Larsen hørte for øvrig ikke noe mer fra inkassoadvokaten etter at han skrev tilbake at de bestrider kravet. Designbyrået Gasta fra Sogndal føyer også seg inn i rekken av næringslivsaktører som advarer mot DNS Norway.

Pene marginer

Det samme gjør Peter Forsman, en svensk ekspert på nettbedragerier ved Internetstiftelsen. Akkurat som i Sverige med «DNS Sweden», og det danske motstykket «DNS Denmark», så herjer svindlerne også i Norge med DNS Norway, skrev Forsman i fjor sommer med den megetsigende tittelen svindel og tull.

Ifølge ham har DNS Norway sendt ut faktura pålydende 4062 kroner, inkludert moms. Skjermbildene han deler viser en faktura som hevder å gjelde for 10 år. Men så avdekker Forsman at svindlerne i virkeligheten skaffer en 1-årig domeneregistrering for sitt offer, noe de gjør via en registrar kalt Dynadot for 8 dollar og 99 cent. Med dagens valutakurs tilsvarer det 76 kroner og 14 øre. 

Digi.no fant selv en lang rekke «IDS søsterforetak» som retter seg mot ulike land i Europa. Her noen eksempler på (fortsatt aktive) nettsteder og fiktive foretak, som vi antar er satt opp av en og samme aktør: idsnorway.com, dnsnorway.com,  idssweden.com, idsdenmark.com, idsgermany.com, idsslovakia.com, idsaustria.com, idsbelgium.com, idsportugal.com og idsitaly.com.

De later til å være registrert i perioden fra 2018 (idsgermany.com) og fram til helt nylig. Samtlige er parkert hos domeneregistrar Godaddy.com, som foreløpig ikke har besvart vår henvendelse.

– Skremmer med dystre konsekvenser

Uninett Norid som er ansvarlig for drift av det norske domeneregisteret hadde ikke noe konkret kjennskap til IDS Norway da digi.no tok kontakt.

Hilde Thunem er daglig leder i Norid, en statlig eid aktør som forvalter de norske toppnivådomenene.
Hilde Thunem er daglig leder i Norid, en statlig eid aktør som forvalter de norske toppnivådomenene. Foto: Norid

Svindelmetoden vi omtaler i denne saken er derimot ikke noe som overrasker daglig leder Hilde Thunem i Norid.

– Denne fremgangsmåten er dessverre kjent, og vi advarer mot den med jevne mellomrom. Metoden vi ser er den samme som Trygg Handel beskriver; abonnenten blir kontaktet av en selger som tilbyr bedriftens domenenavn under andre toppdomener enn det norske. Det kan være en bedrift med domenenavnet bedriftenmin.no som får tilbud om å kjøpe bedriftenmin.com eller bedriftenmin.shop, sier Thunem.

Enden på visa er en skyhøy regning for en tjeneste bedriften ikke trenger

– Selgeren forteller gjerne at han har flere som er interessert i akkurat disse domenenavnene og skremmer med dystre konsekvenser for bedriften hvis de ikke sikrer seg disse selv umiddelbart. Enden på visa er en skyhøy regning for en tjeneste bedriften ikke trenger, konstaterer Hilde Thunem.

Norids råd til norske bedrifter som får denne typen henvendelser er følgelig å ikke slå til på tilbudet, uten å undersøke nøye på forhånd om bedriften virkelig har behov for å registrere navnet sitt under flere toppdomener.

– Det finnes rundt 1500 ulike toppdomener i verden, enten landkoder som .no eller .se, eller generiske som .com, .net, .shop og liknende. De aller fleste norske virksomheter velger det norske toppdomenet for sitt primære domenenavn. Avhengig av nedslagsfelt og hvilket marked bedriften opererer i, kan det være aktuelt å registrere firmanavn og varemerker under andre eller flere toppdomener enn det norske. Dette er imidlertid en større vurdering og ikke noe som en tilfeldig og pågående selger bør kunne påvirke, fortsetter Norid-sjefen.

Et alternativ er at virksomheten diskuterer behovet internt, og hvis de fortsatt ønsker seg domenenavn under andre toppdomener, så er det ifølge Thunem lurt å starte med å kontakte den domeneforhandleren de allerede har.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.