Advarer mot eks-politikere i IT-debatten

Advarer mot eks-politikere i IT-debatten

Oasis ber IT-ministeren å ikke la eks-statsråder i store IT-selskaper prege debatten foran IT-meldingen.

18. desember i år skal Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) ha klar IT-meldingen, som blant annet skal anvise IKT-standarder for offentlig sektor.

IT-minister Heidi Grande Røys gikk ut i sommer og inviterte både private og offentlige aktører til å være med på en IT-dugnad som skal legge grunnlaget for den nye IT-meldingen.

Over 90 aktører ble invitert til å delta, blant dem to tidligere statsråder: Grete Faremo som nå sitter i toppledelsen hos Microsoft Norge og Morten Andreas Meyer som leder konsulentdivisjonen i IBM Norge.

Nå frykter koordinator Hans A. Kielland i den internasjonale standardiseringsorganisasjonen Oasis, at tidligere statsråder kan bremse den offentlige IT-utviklingen.

Til Aftenposten sier han at det gir et lite seriøst preg å la tidligere politikere som har ødelagt sin integritet ved å operere som «håndlangere» for kommersielle programvareleverandører, framover styre den offentlige IT-debatten.

Oasis har som mål å fremme bruken av produktuavhengige formater som SGML, XML og HTML, og står blant annet bak XML-portalen XML.org. Organisasjonen sponses av mange tunge globale IT-selskaper, blant dem Microsoft og IBM.

Aanesen frykter at Heidi Grande Røys kommer under sterkt press fra Microsoft, som blant annet mener at Norge må satse på en industristandard som er mindre åpen. IBM vil på sin side ha helt åpne standarder.

    Les også:

Hva industrien mener om åpen kildekode, er uklart.

En innblanding fra industrien kan forsinke prosessen, sier Aanesen som mener vi allerede ligger langt etter. Nå må debatten flyttes fra produsentene og ut til fellesskapet, sier han.

Til toppen