Advarer mot falske Flappy Bird-spill

Kloner narrer uoppmerksomme mobilbrukere.

Flappy Bird, som ble lansert i mai 2013, var i perioder det mest nedlastede gratisspillet til iOS. Spillet ble først tilgjengelig til Android den 30. januar og ble lastet ned mer enn 10 millioner ganger før det ble fjernet. Nå forsøker andre aktører å utnytte dette ved hjelp av kloner som i blant har skjult og uønsket funksjonalitet.
Flappy Bird, som ble lansert i mai 2013, var i perioder det mest nedlastede gratisspillet til iOS. Spillet ble først tilgjengelig til Android den 30. januar og ble lastet ned mer enn 10 millioner ganger før det ble fjernet. Nå forsøker andre aktører å utnytte dette ved hjelp av kloner som i blant har skjult og uønsket funksjonalitet. Bilde: Google Play
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. feb. 2014 - 10:05

Det hyperpopulære mobilspillet til Dong Nguyen, Flappy Bird, ble trukket tilbake den 10. februar, angivelig fordi Nguyen ikke orket alt oppstyret rundt spillet lenger. Saken har blitt omtalt svært bredt i pressen, men det er likevel alltid noen i målgruppen som går glipp av slike hendelser. Disse risikerer nå å bli ofre for svindlere.

Flappy Bird var kun tilgjengelig for Android- og iOS-enheter. Riktignok hadde Nguyen kunngjort planer om en Windows Phone-utgave, men ingen slik versjon var klar da spillet ble trukket helt tilbake. Like fantes det allerede i forrige uke et spill i Windows Phone Store som het Flappy Bird. Dette var selvfølgelig gitt ut av noen andre enn Nguyen selv. Et søk i Windows Phone Store i dag viser at det i alle fall finnes seks spill/apper som kalles for Flappy Bird i Microsofts markedsplass. I tillegg kommer en del med navn som er til forveksling like.

Søk etter Flappy Bird i Windows Phone Store. <i>Bilde: digi.no</i>
Søk etter Flappy Bird i Windows Phone Store. Bilde: digi.no

Helt slik er det ikke i Apple App Store og Google Play, hvor spillet faktisk eksisterte. Man finner en del apper og spill med lignende navn, men ingen som heter nøyaktig det samme. Ifølge CNET er mange av disse spillene enten parodier eller alternativer til originalen, men de blir ikke omtalt som ondsinnede.

Ignorerer man advarslene i Android og går inn på andre markedsplasser enn Google Play, vil man kunne finne skadevare som i alle fall tilsynelatende opptrer på samme måte som det originale spillet, men som blant annet ber om flere tillatelser, blant annet muligheten til å melde brukeren inn i kostbare SMS-tjenester. IT-sikkerhetsselskapet Sophos advarer mot nettopp dette i denne artikkelen.

Flappy Bird-forfalskningene i Windows Phone Store omtales ikke av Sophos. Digi.no har ikke sett rapporter om at disse klonene skal ha ondsinnet funksjonalitet eller er noe annet enn forsøk på å rive til seg litt annonseinntekter i kjølvannet av originalen. Nguyen skal på høyden ha tjent så mye som 50 tusen dollar om dagen på annonsevisninger alene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra