Advarer mot falske sikkerhetsprogrammer

Skjult, ondsinnet programvare øker markant, sier Microsoft.

28. apr. 2009 - 08:43

Microsoft presenterer i dag norske tall fra rapporten Microsoft Security Intelligence Report (SIR).

Undersøkelsen belyser trusselbildet og hvilke angrepsvektorer og uhumskheter som er oppdaget gjennom året som gikk.

Rapporten for 2008 viser en markant økning i bruk av ondsinnet programvare som utgir seg for å være sikkerhetsprogramvare, ifølge Microsoft.

Trojaneren Renos blir trukket frem som eksempel på slik falsk trygghet. Bare i andre halvår 2008 skal denne skadevaren ha blitt funnet på 4,4 millioner PC-er på verdensbasis.

I Norge er Renos ifølge undersøkelsen definert som en av de største sikkerhetstruslene, og ble funnet på til sammen 30.630 datamaskiner i perioden.

Totalt registrerte Microsoft at 102.053 norske Windowsbaserte PC-er var infisert av trojanere, mens 58,108 var infisert av trojanske nedlastningsprogrammer - såkalte «droppers».

- I likhet med første halvår av 2008, er trojanerne Zlob og Renos fremdeles de største sikkerhetstruslene både i Norge og resten av verden. Blant de ti største truslene er fem ondsinnet programvare, mens de resterende fem er såkalt «uønsket programvare», sier sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad i Microsoft Norge.

Selskapet hevder at trenden er at angrepene i større grad retter seg mot applikasjoner og programvare, og vekk fra operativsystemene. Dette mener Microsoft skyldes at operativsystemene har blitt sikrere.

Med de mange alvorlige utbruddene av Conficker-ormen på Windows-plattformen friskt i minnet er det vanskelig å være helt enig i den påstanden. Det er også verdt å gjenta det viktige budskapet om at IT-sikkerhet bare til en viss grad handler om teknologi, først og fremst handler det om brukere.

Microsoft har avdekket at 8,6 av 1000 PC-er er infisert med ondsinnet programvare på verdensbasis. Tallene baserer seg på maskiner som er sjekket ved hjelp av selskapets «malicious software removal tool».

- I Norge var 6,8 av 1000 maskiner infiserte i andre halvår 2008. Dette er en nedgang fra 8,3 av 1000 datamaskiner i første halvår. Selv om dette er en gledelig utvikling, vi vil fortsette å arbeide for å få et enda lavere tall neste år, sier Seierstad.

Rapporten blir lagt frem i sin helhet under Nasjonal Sikkerhetsdag i Oslo senere i dag. Konferansen er et samarbeid mellom Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS), Post- og teletilsynet og bransjeorganisasjonen IKT-Norge.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.