BEDRIFTSTEKNOLOGI

Advarer mot for dårlig konkurranse

Konkurransetilsynet mener at fusjonen mellom Telia AB og Telenor AS vil begrense konkurransen i det norske telemarkedet.

Herman Berg
23. mars 1999 - 01:37

I kjølvannet av de nye fusjonsplanene til Telenor og Telia tok digi.no kontakt med Konkurransetilsynet mot slutten av januar. Da var meldingen fra de norske konkurransemyndighetene at de ville avvente situasjonen til fusjonen faktisk forelå, eventuelt til de to fusjonspartene tok et initiativ til nærmere granskning.

Det var uklart om fusjonen skulle vurderes etter norsk eller europeisk konkurranselovgivning; det vil si om det kom til å være Einar Hope eller EU-kommissær Karel Van Miert som skulle gå fusjonsplanene nærmere etter i sømmene.

Tilsynet reagerte imidlertid langt tidligere enn de umiddelbart ga inntrykk av. På forespørsel fra regjeringen, foreligger det nå en rapport på saken utifra norske konkurranseforhold.

Det er Arbeids- og administrasjonsdepartementet som har bedt konkurransemyndighetene om en vurdering av de konkurransemessige virkningene av fusjonen mellom Telia AB og Telenor AS.

Vurderingene ble oversendt departementet fredag i forrige uke, og rapporten konkluderer med at en eventuell fusjon vil begrense konkurransen ytterligere i de segmenter i det norske telemarkedet hvor begge aktører driver virksomhet.

Tilsynet fastslår at Telenor allerede i dag har en dominerende posisjon i privat- og bedriftsmarkedet og kontrollerer tilgangen til sluttbrukerne i fastnettet. Telia Norge er nummer-to tilbyderen i de fleste delene av privat- og bedriftsmarkedet - med unntak av mobiltelefoni. Fusjonen medfører det uheldige i at de to største aktørene for telekommunikasjonstjenester og Internett slår seg sammen.

På mobiltelefoni er NetCom en viktig konkurrent til Telenor med Telia på sidelinjen gjennom en ubenyttet konsesjon til utbygging av et GSM 1800-nett.

Konkurransetilsynet viser dessuten til at det eksisterer betydelige barrierer for aktører som vil etablere seg i telekom-markedene i Norge. Påstanden blir i høy grad aktualisert ved fallitterklæringen til Trygve Tamburstuens selskap Sense Communications som krevde tilgang til mobilmarkedet i Norge.

Selskapet måtte i forrige uke gi opp driften, noe som gjør nærmere 100 norske ansatte arbeidsløse.

Eventuelle effektivitetsgevinster ved fusjonen kommer imidlertid ikke til å avhenge av selskapenes overlappende aktivitet i det norske markedet, mener Konkurransetilsynet.

På denne bakgrunn påpekes det at Telias virksomhet i et uavhengig selskap vil føre til at konkurransen i Norge kan kunne opprettholdes uten at effektivitetsgevinstene ved fusjonen påvirkes i vesentlig grad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.