FORBRUKERTEKNOLOGI

Advarer mot gratis programvare

Forbruker-ombudet testet gratis-programmer. Ble nedrent av uønsket reklame.

13. feb. 2008 - 12:12

Oslo (NTB): Forbrukerombudet prøvde ut nedlasting av gratis programvare på internett. Resultatet ble svindelforsøk og 350 søppel-e-poster på fem dager.

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon trekker fram at det særlig kan være fristende for barn og unge å takke ja til slike gratistilbud.

- Derfor er det viktig at familien, i tillegg til å sikre PC-en mot skadelig og uønsket programvare, snakker sammen om trygg og fornuftig bruk av internett, sier Thon.

Målet med forsøket var å undersøke hva som skjer hvis man ukritisk takker ja til tilbud og samtidig gir fra seg personopplysninger på nettet.

Testen ble utført av to av ombudets saksbehandlere, som utga seg for å være 14-åringer. De registrerte seg ulike steder på nettet for å laste ned mp3-låter, samt gratisprogrammer som skjermsparere, spill og søkeprogrammer i form av såkalte toolbars.

Blant annet fikk saksbehandlerne tilsendt tilbud om slankeprodukter, kredittlån og å delta i lotterier. De fikk også programvare de ikke hadde bedt om, uønsket reklame og søppel-e-post. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.