JUSS OG SAMFUNN

Advarer mot nettavis-angrep

Norsk Presseforbund ser alvorlig på tjenestenekt som rammer pressefriheten.

12. apr. 2011 - 11:30

7. april, altså torsdag i forrige uke, ble nettleverandøren Workzone satt ut av spill av et distribuert tjenestenektangrep («DDoS», «distributed denial of service»).

    Les også:

Workzone leverer tjenester til Aller Internett, som eier og driver nettaviser som digi.no, ITavisen.no, Dinside.no, kk.no og seher.no. Angrepet gjorde avisene nærmest utilgjengelige i flere timer.

Flere av nettpublikasjonene til Aller Internett var nærmest utilgjengelig i flere timer. I tillegg ble selskapets egen nettilgang lammet, med påfølgende problemer for redaksjonenes løpende arbeid.

Workzone har varslet politianmeldelse. En naturlig forklaring på angrepet er at det var ment å ramme andre kunder, nærmere bestemt nettstedene til henholdsvis Stortinget og Regjeringen, etter at Arbeiderpartiet og Høyre nettopp hadde sørget for flertall for en norsk variant av EUs direktiv om datalagring under en avstemming på Stortinget.

Angrepet kunne følgelig oppfattes som en politisk protest, med et utilsiktet slag mot pressefriheten.

Digi.no har bedt Norsk Presseforbund om deres syn.

Vi har fått denne meldingen per e-post, undertegnet jurist og organisasjonssekretær Kristine Foss, som presiserer at hun uttaler seg på vegne av Norsk Presseforbund:

Norsk Presseforbund ser alvorlig på disse hendelsene, ikke minst er det alvorlig at angrepet også fikk konsekvenser for flere medier og dermed vår pressefrihet. Vi merker oss derfor positivt at Workzone opplyser at de vil politianmelde saken. Som også Workzone antyder, er det mye som tyder på at dette er et politisk angrep i lys av DLD-saken, og ikke et angrep som var ment mot mediene. Vi finner derfor per i dag ikke grunn til at Norsk Presseforbund skal engasjere seg direkte i denne saken.

Vi vil imidlertid følge sakens utvikling, og vurderer fortløpende om det er grunnlag for en mer aktiv rolle fra Presseforbundets side.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.