BEDRIFTSTEKNOLOGI

Advarer mot nettskystøtte for MySQL

Frykter at tilgang på friprog-databasen i nettskyen kan ta livet av prosjektet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. nov. 2009 - 10:45

Mange åpen kildekode-prosjekter finansieres gjennom salg av support og relaterte tjenester. Men introduksjonen av programvare fra de samme prosjektene i nettskyløsninger kan bety lavere inntekter for prosjektene eller selskapene som står bak. Det mener IBMs Savio Rodrigues, som skriver om temaet i dette blogginnlegget.

Innlegget er en respons på Microsofts kunngjøring om støtte for MySQL og flere andre åpen kildekode-teknologier i selskapets Azure-plattform.

Større kunder har betalt MySQL, senere Sun og trolig etter hvert Oracle, for support til databasesystemet. Rodrigues er redd for at tilgjengeliggjøringen av MySQL i nettskyen vil kunne fjerne store deler av inntektsgrunnlaget for MySQL og annen prosjekter med samme forretningsmodell.

Også Amazon lanserte nylig en MySQL-basert tjeneste i selskapets nettskytilbud. Denne kalles Amazon Relational Database Service (RDS). Ifølge Rodrigues har Sun ingen inntekter av at Amazon bruker MySQL på denne måten.

- Dersom Amazon, Microsoft, IBM, HP, Google, Ciscp, EMC/VMware eller Oracle/Sun tilbyr en enkel og supportert nettskytjeneste for kjøring av MySQL, Tomcat, JBoss, Mule eller Apache HTTP-instanser, hvilken grunn har kundene da til å skaffe seg enterprise-abonnementer fra leverandørene som utvikler disse åpen kildekode-prosjektene?, spør Rodrigues.

Han mener at løsningen må være at leverandørene tilbyr attraktiv, proprietær funksjonalitet som ikke er med i den frie fellesskapsversjonen av produktet.

- Hvis det er uimotståelige egenskaper utenom administrasjonverktøy i enterprise-versjonen, får kundene en grunn til å droppe nettskytjenesten og betale for enterprise-utgaver av åpen kildekodeprodukter. Jeg vet at forslag om proprietære egenskaper er vanskelige for åpen kildekode-leverandørene å akseptere, og viktigere, vanskelig å gi en fornuftsmessig forklaring på overfor kunder. Vanskelig, men nødvendig, skriver Rodrigues.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.