Advarer mot overdreven fokus på kyberterror

Nett-terror er en avsporing fra den egentlige trusselen, mener sikkerhetsguru Bruce Schneier.

25. nov. 2005 - 13:11

Kyberterror er et kjent begrep men fremdeles et mer eller mindre totalt ukjent fenomen. Mange sikkerhetseksperter har advart mot dette siden angrepene mot USA 11. september 2001, og myndigheter over hele verden setter opp byråer som skal beskytte kritisk infrastruktur.

Men ikke alle er enige i prioriteringen av denne trusselen. Sikkerhetsguru Bruce Schneier forklarer i et intervju med ZDnet.co.uk at han mener fokuset er feil, og trusselen overdrevet.

Schneier er grunnlegger av Counterpane Systems, forfatter av flere bøker om sikkerhet. Han er kjent for å opptre som en fornuftens stemme i en bransje der overdrivelser er dagligvare. Hans uttalelser og synspunkter er gjengjeldt i en rekke artikler i digi.no.

    Les også:

Schneier svarer blant annet på påstanden fra det nasjonale sikkerhetsbyrået NISCC (National Infrastructure Security Coordination Center) i Storbritannia, om at fremmede makter er en trussel stor mot Storbritannias sikkerhet.

– Den amerikanske regjeringen gir masse penger til arbeid mot terrorisme, derfor blir kyberterror hauset. Jeg hører folk snakke om trusselen mot kritisk infrastruktur fra kyberterror, men trusselen kommer hovedsakelig fra kriminelle. Men for øyeblikket er ikke kriminelle like «sexy» som terrorister. Vi burde ikke ignorere kriminelle og jeg tror vi bruker for lite ressurser på kriminalitet, sier han.

Rapportene som skrives om faren for kyberterror pleier å være heller sparsomme når de kommer til detaljene, påpeker han.

Andre eksperter har tidligere hevdet at terrorister er mer opptatt av å forårsake død og ødeleggelse som gjør et sterkt inntrykk på TV, enn å økonomisk sabotasje. Schneier antyder at kyberterror kan gjøre seg godt på film, men er mindre utbredt i virkeligheten.

Schneier sier det finnes et marked der kriminelle kjøper tjenester fra hackere, og at trusselen fra kriminelle er for lite opphauset, mens terroristene er overopphauset.

En ytterligere fare er at myndighetene bruker trusselen om terrorisme til å skaffe aksept for overvåkingstiltak og utvidede fullmakter til politiet.

Schneier betviler effektiviteten av flere av disse tiltakene, særlig biometriske ID-kort, som er vedtatt innført i Storbritannia og som diskuteres i Norge.

Han påpeker at en tidligere MI5-direktør, Stella Rimington, også mener ID-kortene er ubrukelige mot terrorisme. Det handler om kontroll over immigrasjon, ikke terrorisme, mener Schneier.

– Vi er i ferd med å miste fremtiden av syne, sier Schneier.

Han frykter økt tilgang til overvåking vil gjøre oss mindre frie uten å øke sikkerheten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.