JUSS OG SAMFUNN

Advarer mot splitting av Google

Forslaget hører hjemme i en planøkonomi, mener EU-kommissær.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. nov. 2014 - 11:21

Det er ventet at folkevalgte i Europaparlamentet skal stemme over et forslag om en plan for å dele Google i to, ved at søkevirksomheten skilles ut i et helt uavhengig selskap. Men forslaget møter motstand på flere hold.

Les også: Truer med å dele Google i to

Günther Oettinger, den ferske kommissæren med ansvar for EUs digitale økonomi, sa denne uken, under et arrangement i regi av partiet Christlich Demokratische Union, at slike tiltak er noe som hører hjemme i en planøkonomi, ikke i en markedsøkonomi. Dette skriver Gigaom, som siterer den tyske finansjournalisten Roland Tichy.

Tichy skriver videre at det bare er et konkurransedyktig Europa som kan ta tilbake tapt terreng i den digitale økonomien, men det er uklart om det er Tichy selv eller Oettinger som mener dette.

Les også: Disse skal styre EUs IT-politikk

Oettinger har likevel tidligere kunngjort en ganske tøff linje mot Google. Men til syvende og sist er det ikke Oettinger som har det siste ordet. For det første er han underordnet Andrus Ansip, som er ansvarlig for koordineringen av EUs digitale, indre markedet. Dessuten er det Margrethe Vestager, EU-kommisjonens konkurransekommissær, som har overtatt ansvaret etter Joaquín Almunia. Almunia har ledet granskningen av Googles søkevirksomhet de fire siste årene.

USA

Heller ikke amerikanske politikere setter pris på forslaget det skal stemmes over i Europaparlamentet, selv om et eventuelt vedtak ikke vil ha noen direkte betydning.

Ifølge Financial Times har kongressrepresentanter for både demokratene og republikanerne skrevet flere brev til Europaparlamentet hvor det uttrykkes bekymring for at forslaget et rettet mot amerikanske teknologiselskaper generelt. Det stilles spørsmål om EUs forpliktelser til åpne markeder, og det understrekes at et slikt forslag vil bygge murer i stedet for broer mellom USA og EU, og at slik politikk vil ha en negativ effekt på handelsforbindelsene mellom de to partene.

Mye av kritikken dreier seg om at Google-saken nå er i ferd med å bli en politisk sak, i stedet for å være basert på fakta og juridiske prinsipper.

Ed Black, lederen for CCIA, en amerikansk, teknologiorientert handelsorganisasjon med både Google og flere av selskapets rivaler som medlemmer, skriver i et brev til Financial Times at han anser politiseringen av saken som svært urovekkende. Ikke minst er han skeptisk til at flere europeiske politikere har trukket inn alt fra Snowden-avsløringer til skattemessige forhold i sin argumentasjon.

– Ingen av disse forholdene bør være relevante i en etterforskning av misbruk av markedsmakt, skriver Black.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra