Advarer mot stillstand i PC-salget

Gartner advarer at vekstraten i de globale PC-leveransene vil bli vesentlig mindre i år enn i fjor.

Gartner advarer at vekstraten i de globale PC-leveransene vil bli vesentlig mindre i år enn i fjor.

Analyseselskapet Gartner har kunngjort prognoser for de globale PC-leveransene i 2006. De samlede leveransene ventes å øke med 10,7 prosent fra 2005, til 234,5 millioner enheter i 2006. Økningen fra 2004 til 2005 var 15,5 prosent.

Det er bærbare PC-er som står for nesten hele økningen. Fra 2005 til 2006 venter Gartner at tallet på leverte stasjonære PC-er vil øke med 1,9 prosent på verdensbasis. Skillet mellom nye og modne markeder er imidlertid markant. I modne markeder vil tallet på leverte stasjonære PC-er minske med 8,6 prosent, mens det vil øke med 19,5 prosent i nye markeder.

Gartner peker på at tyngdepunktet i markedet for stasjonære PC-er er i ferd med å forskyve seg fra modne markeder som USA og Vest-Europa.

Leveransene av bærbare PC-er ventes å øke med 31,4 prosent på verdens basis, fordelt på 22,1 prosent i modne markeder, og 38,7 prosent i nye.

Analyseselskapet understreker at flere faktorer undergraver påliteligheten i prognosene. Det viser blant annet til at Microsoft ennå ikke har kunngjort noen dato for Vista, den kommende store oppgraderingen av Windows, og at Intel undergår et teknologisk hamskifte i konkurransen mot AMD. Slike faktorer bidrar gjerne til å noen kunder utsetter sine kjøp.

Til toppen