BEDRIFTSTEKNOLOGI

Advarer nettbrukere mot snegleoppdrett

Amerikanske og kanadiske myndigheter har lansert en større kampanje for å slå ned på svindel over Internett. Blant investeringene kampanjen advarer mot, er hjemmeoppdrett av snegler.

Morten Øverbye
3. juli 1997 - 16:19

- Høres det ut til å være for godt til å være sant, er det som regel det, sier Jacques Breton i den kanadiske børskommisjonen til The Toronto Star.

I et samarbeid med amerikanske myndigheter, har den kanadiske kommisjonen satt i gang en større kampanje mot økonomisk svindel. Kampanjen ble lansert under en pressekonferanse i Washington onsdag. Fordi Internett tar en stadig større andel av den internasjonale svindelen, har kampanjen satt et spesielt søkelys på nettet.

- Ingen overvåker denne kanalen, og det har gjort svindlerne her mer kreative, lederen for amerikanske børsmyndigheter, Mark Griffin, under pressekonferansen.

Griffin sammenlignet Internett med en global database for rubrikkannonser. Nettets størrelse og globale rekkevidde gjør det egnet for å svindle mennesker som ellers ikke kommer i kontakt med svindlere, mente han. Blant de senere tilfeller av svindel over Internett, trakk han frem varehus på Internett og snegleoppdrett:

  • Et amerikansk selskap er nå siktet etter å ha lovt investorene en avkastning på 600 prosent. Investeringen skulle gå til et virtuelt varehus på Internett.
  • Et kanadisk selskap ble stoppet av myndighetene, da de forsøkte å få folk til å investere stort i snegleoppdrett. Ifølge svindlerne skulle det være en svært lønnsom bigeskjeft for husmødre.
  • Et annet selskap i Arizona lokket sine besøkende med tusener av dollar i uka om de investerte i markedsføring av juveler. Nettstedet viste seg imidlertid å være et pyramidespill, der gamle investorer ble betalt med nye investorers penger.

Børskommisjonens folk advarte forbrukerne mot å investere penger i selskaper som lokket med skyhøy avkastning.

- De lokker folk med grådighet, sa Barbara Barry i den kanadiske børskommisjonen og bad folk være flinkere til å sjekke ut selskapene de investerte i før de plasserer penger der.

- Men mange vet ikke ut til å vite hvordan de skal gjøre det, sa hun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.