JUSS OG SAMFUNN

Advarer Nokia mot å bli et patenttroll

EU-kommissær lover å følge nøye med.

Konkurransekommissær Joaquín Almunia advarer Nokia mot å la seg friste til ulovlig å utnytte selskapets mange og viktige mobilpatenter.
Konkurransekommissær Joaquín Almunia advarer Nokia mot å la seg friste til ulovlig å utnytte selskapets mange og viktige mobilpatenter. Bilde: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images/All Over Press
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. des. 2013 - 09:17

Nokia er i ferd med å selge mobiltelefonvirksomhet til Microsoft, men beholder patentene selv. Oppkjøpet har blitt godkjent av EU-kommisjonen, men ikke uten å se potensielle problemer.

Under en tale ved IP Summit 2013 i Paris i går, snakket EU-kommisjonen kommissær med ansvar for konkurranse, Joaquín Almunia, om åndsverk og konkurransepolitikk. Blant temaene var standard-essensielle patenter (SEP).

– [...] vi har også støtt på SEP-relaterte problemer i to fusjonssaker som vi har klargjort nylig: Googles oppkjøp av Motorola og Microsofts oppkjøp av mobiltelefon-enheten til Nokia.

– Angående den første avtalen, konkluderte vi med at Googles oppkjøp av Motorolas store portefølje med standard-essensielle patenter for mobile enheter ikke ville få den sammenslåtte enheten til å utelukke andre leverandører, takket være eksisterende FRAND-forpliktelser, sa Almunia. FRAND står for «Fair, Reasonable and Non-Discriminatory».

Men man kan nok diskutere om Motorolas krav knyttet til standard-essensielle patenter knyttet til video og trådløse teknologi har vært i henhold til FRAND-forpliktelsene. Dette er riktignok saker som allerede var i gang da Google kjøpte Motorola Mobility. Men forventede inntekter fra dette var trolig med i beregningen da Google kjøpte den amerikanske mobilprodusenten for 12,5 milliarder dollar i mai 2012.

– Fortellingen er annerledes i Microsoft/Nokia-tilfellet. Siden Nokia beholder sin patentportefølje, har noen hevdet at salget av enheten vil gi selskapet incentivet til å hente større avkastning fra denne porteføljen, sa Almunia.

Han fortalte at disse påstandene ikke var noe som ble undersøkt før kommisjonen ga klarsignal til oppkjøpet.

– Når vi evaluerer et sammenslåing, ser vi på den potensielt konkurransehemmende innvirkningen til selskapet som blir resultatet av sammenslåingen. Vi kan ikke vurderer hva selgeren vil komme til å gjøre.

– Dersom Nokia begynner å utnytte patentene sine ulovlig i framtiden, vil vi åpne en antitrust-sak. Men jeg håper virkelig at vi slipper å måtte gjøre dette.

– Med andre ord, de påstandene vi avviste var at Nokia vil kunne bli fristet til å opptre som et patenttroll, eller – for å bruke et høfligere uttrykk – en patenthåndhever. Uansett hva man kaller det, er dette organisasjoner som har som eneste kommersielle aktivitet å lisensiere og håndheve patenter, og jeg forstår at de er til økende bekymring, sa Almunia.

Han viste til undersøkelser som forteller at mellom 40 og 60 prosent av alle patentrettssaker i USA er startet av patenttroll.

– Av flere ulike årsaker har patenttroll vært mindre aktive i Europa enn i USA. Men dette kan endre seg i framtiden. Du kan være forvisset om at vi studerer dette feltet svært nøye. Directorate-General for Competition vil kreve det samme av patenttroll som av enhver annen patenteier, lover Almunia.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.