Advarer om nettstedinnbrudd i Google-søket

Brukerne varsles om «hackede» nettsteder.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. des. 2010 - 10:52

Mange av nettstedene som Google lenker til i søkeresultatene, inneholder uønsket innhold. Dette gjelder ikke bare nettsteder som med første øyekast virker suspekte. Også store, kjente nettsteder kan ha blitt kompromittert av kriminelle. Inntrengerne kan ha utnyttet tilgangen til for eksempel å spre skadevare eller til å opprette nye sider som brukes i forbindelse med phishing, ofte helt uten av utgiveren av nettstedet merker noe.

Google kunngjorde på fredag at selskapet har innført en ny varslingsordning for både brukere av søketjenesten og for nettstedeiere. Ordningen vil varsle om nettsteder og websider som kan ha blitt kompromittert og endre av uvedkommende. Dette kommer i tillegg til ordningen som i flere år har varslet om nettsteder med skadevare.

Google opplyser at selskapet bruker ulike automatiserte verktøy for å oppdage vanlige tegn på kompromitterte nettsteder. Dersom noe mistenkelig oppdages, vil selskapet varsle om dette gjennom en melding i søkeresultatene.

Google advarer om kompromitterte nettsteder i søkeresultatene <i>Bilde: Google</i>
Google advarer om kompromitterte nettsteder i søkeresultatene Bilde: Google

I tillegg lover selskapet å gjøre sitt for å komme i kontakt med nettstedet webmaster. Nettsteder som er tilknyttet en Google Webmaster Tools-konto vil varsles via denne kontoen, men Google vil også ta kontakt via e-postadresser som blir funnet på websiden.

Google medgir at slike advarsler kan ha en negativ effekt på trafikken til de berørte nettstedene. Derfor har selskapet publisert en oppskrift på hvordan webmastere bør gå fram for å få fjernet advarselen igjen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.