Advarer om Windows på ARM

Bedrifter kan ha skrudd forventningen for høyt, sier Gartner.

«Windows on ARM» (WOA) kjører kun applikasjoner tilpasset det nye Metro-grensesnittet. WOA-brett vil ikke kunne kjøre de samme Windows-applikasjonen som en pc.
«Windows on ARM» (WOA) kjører kun applikasjoner tilpasset det nye Metro-grensesnittet. WOA-brett vil ikke kunne kjøre de samme Windows-applikasjonen som en pc. (Bilde: Microsoft)

Bedrifter kan ha skrudd forventningen for høyt, sier Gartner.

I et notat om hva som egentlig ligger i Microsofts presisering om Windows for ARM skriver analyseselskapet Gartner at ARM-drevne Windows-baserte nettbrett ikke vil svare til det mange bedrifter så for seg da nyheten ble kjent.

Gartners hovedinnvending er at applikasjoner utviklet med tanke på vanlig Windows, ikke vil kunne kjøres på ARM-baserte Windows-brett. Applikasjoner beregnet på «Windows on ARM» – «WOA» – må være tilpasset det nye Metro-grensesnittet.

Microsoft vil tilby WOA-utgaver av Word, Powerpoint, Excel og OneNote. Men bedrifter som ønsker brett som øyeblikkelig glir inn i den etablerte pc-infrastrukturen og kjører lokalt tilpasset programvare, må antakelig velge x86-tablet framfor WOA-brett.

WOA-brett blir følgelig prinsipielt like «fremmed» i en typisk pc-orientert bedriftsinfrastruktur som brett basert på iOS og Android.

Gartner tror dette skyldes Microsofts ønske om at WOA skal oppfattes som en konkurrent til for eksempel iPad, framfor et nisjeprodukt som tradisjonelle Windows-tablet, med eller uten tastatur. Følgen er at WOA mister appell i bedriftsmarkedet. Bedrifter som vil satse på WOA må bytte ut vanlige Windows-applikasjoner med Metro-applikasjoner for at de skal fungere etter hensikten.

Til toppen