Advarsel fikk millioner til å oppdatere Flash

Men langt fra alle fulgte oppfordringen fra Mozilla Firefox.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. sep. 2009 - 09:41

Sammen med utgivelsene av Firefox 3.5.3 og 3.0.14, introduserte Mozilla i forrige uke en advarsel til alle de som bruker Firefox sammen med en ikke-oppdatert utgave av Adobe Flash Player. Advarselen vises på siden vises første gang nettleseren startes etter at den har blitt oppdatert.

Nå har det gått over en uke siden Firefox 3.5.3 ble utgitt, og Mozilla har analysert effekten av advarselen. Det er liten tvil om at den i mange tilfeller fungerer. Men ikke i alle.

Adobes Flash Player er svært populær blant nettkriminelle fordi mange benytter eldre versjoner med kjente sikkerhetshull. Adobe tilbyr en ordning for automatisk oppdatering av pluginen, men den fungerer tilsynelatende ikke spesielt godt. I alle fall benytter en svært stor andel av nettleserbrukerne en utdatert Flash Player-versjon.

Tallene fra Mozilla tar bare for seg den amerikanske «Firefox updated»-siden.

Omtrent halvparten av alle som i løpet av den siste uken har oppdatert Firefox, hadde ifølge kurven til Mozilla en utdatert versjon av Flash-player. Dette er lavere enn de 75 prosent stiftelsen tidligere har registrert på sine sider.

Mellom 27 og 40 prosent av de som har fått opp advarselen, har klikket på lenken som har ledet dem til siden for oppdatering av Flash Player. Andelen var høyest tidlig i perioden og har gått jevnt nedover.

Tallene sier ingenting om hvor mange som faktisk har installert den nyeste versjonen av Flah Player, men mange har i alle fall blitt ledet på riktig vei. Alt i alt skal det dreie seg om mer enn 10 millioner Firefox-brukere.

Oversikt fra Mozilla over hvor mange som benytter Firefox-advarsel til å oppdatere Flash Player
Oversikt fra Mozilla over hvor mange som benytter Firefox-advarsel til å oppdatere Flash Player

Firefox-brukere som glemte å klikke på lenken for oppdatering av Flash Player, samt brukere av andre nettlesere, kan sjekke om de har den nyeste versjonen av Flash Player ved å besøke denne siden. På denne siden står det både hvilken versjon som er installert på maskinen, samt en oversikt over hva som er den nyeste versjonen tilgjengelig for ulike operativsystemer. For øyeblikket er versjon 10.0.32.18 den nyeste.

Vær klar over at Internet Explorer benytter en annen utgave (ActiveX-basert) av Flash Player enn de øvrige nettleserne (NPAPI-basert). Windows-brukere som ikke bare benytter Internet Explorer bør oppdatere begge de to utgavene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.