Afghanistan vant mobilbransjens pris

Siden Talibans fall er mobildekningen gått fra null til 80 prosent.

Afghanistan vant mobilbransjens pris

Siden Talibans fall er mobildekningen gått fra null til 80 prosent.

Hvert år på mobilbransjens globale samling Mobile World Congress, i regi av GSMA (GSM Association) deles det ut en pris til en regjering som har ytt et overordentlig stort bidrag til mobilbrukens fremme. I år gikk prisen, «GSMA Leadership Award», til Den islamske republikken Afghanistan. Prisen ble overrakt i går til kommunikasjons- og IT-minister Amirzai Sangin.

Juryen var sammensatt av:

  • Martin Cave, professor ved London School of Economics
  • Jon Fredrik Baksaas, administrerende direktør i Telenor
  • David A. Gross, partner i Wiley Rein
  • Rob Conway, administrerende direktør i GSMA

I juryens begrunnelse heter det at den afghanske regjeringen startet på bar bakke for ti år siden, da landet ikke hadde noen mobilinfrastruktur overhode, og sørget for at 80 prosent av befolkningen i dag har tilgang til mobil kommunikasjon.

Afghanistan har i dag fire GSM-operatører. Konkurransen mellom dem beskrives som sunn og transparent, og brukerkostnadene karakteriseres som lave.

Mobilsatsingen bidrar til økonomisk vekst, understreker juryen: Mobilbransjen sysselsetter 50.000, og står for 12 prosent av alle offentlige inntekter. Telekommunikasjon er sektoren med størst investering fra utlandet, til sammen over 1,2 milliarder dollar.

Under prisoverrekkelsen fikk den afghanske statsråden ros av GSMAs reguleringssjef Tom Phillips for å ha redusert avgiftsnivået og skapt en lettbent regulering som letter belastningen på mobiloperatørene.

Til toppen