- Aftenposten betalte med Hitler-bilde

Aftenposten skal ha betalt for tips fra det nynazistiske miljøet med forstørrelser av arkivbilder fra den andre verdenskrig. -Jeg kan ikke avkrefte at noe slikt har skjedd, sier nyhetsredaktør Ola Bernhus i Aftenposten til digi:media.

Aftenposten skal ha betalt for tips fra det nynazistiske miljøet med forstørrelser av arkivbilder fra den andre verdenskrig. -Jeg kan ikke avkrefte at noe slikt har skjedd, sier nyhetsredaktør Ola Bernhus i Aftenposten til digi:media.

Kilder i det høyreekstreme miljøet i Norge hevder overfor digi:media at Aftenposten har betalt nynazister med arkivfotografier fra nazitiden.

- I fjor fikk vi masse bilder fra avisarkivet til Aftenposten. Det har vært mye bilder fra den avisen. Bilder fra Nürnberg. Jeg veit om en som fikk et bilde av Hitler. De kommer fra Aftenposten ferdig forstørret, sier en kilde i miljøet til digi:media.

Aftenposten vil ikke avkrefte påstanden overfor digi:media.

- Jeg kan ikke kategorisk avvise det. Vi har firehundre ansatte her, og jeg som nyhetsredaktør kan ikke kontrollere hva alle gjør til enhver tid. Men det er i så tilfelle i strid med hva vi ellers gjør, sier nyhetsredaktør Ola Bernhus i avisen.

Selv om bilder fra nazitiden er ukjent for Bernhus, sier han at Aftenposten gjerne gir folk arkivbilder av dem selv, dersom de ber om det når de møter avisens journalister. Han sier videre at avisen har en tipsordning som også nynazistene kan benytte, og at de honorerer nynazister som har levert bilder eller annet materiale til avisen. Han ser derfor ikke bort fra at kjente personer i miljøet kan ha mottatt slike honorarer fra Aftenposten.

- Har de sjøl hatt arbeid og utlegg i forbindelse med materiale vi benytter, tar vi ikke noen politisk avveining av hvorvidt de skal få honorar.

Ansvarlig redaktør Einar Hanseid vil ikke kommenter noen av påstandene.

- Jeg har ikke fulgt denne debatten og kan derfor ikke kommentere den, sier Hanseid, som heller ikke vil gi noen kommentar på prinsipielt grunnlag.

Ifølge det nazistiske miljøet, er det imidlertid få redaksjoner som ikke honorerer tips fra innsiden av miljøet.

- Jeg tror nok at de fleste betaler på en eller annen måte. Noen betaler med bilder eller artikler, andre med penger. Noen betaler så rundhåndet at det er en del folk i miljøet som bare uttaler seg for penger, sier én i miljøet til digi:media.

Til toppen