JUSS OG SAMFUNN

Aftenposten er ikke fornøyd

Aftenposten markerte sitt syn på Kapital Datas Ti på Topp ved ikke å rapportere inn tallene for april/mai. I den forestående målingen for mai/juni er avisen tatt med igjen. - Vi har ikke tatt noe intiativ til dette, men kommer ikke til å gjøre noe med det, sier prosjektleder i Aftenposten.

Herman Berg
13. juni 1997 - 21:00

Kapital Data opplyser til digi at bladet i den neste Ti på Topp-målingen, som blir offentliggjort i neste uke, henter inn tall fra Aftenpostens nettsted og legger dem inn i sin oversikt over de nettstedene med høyest oppslag.

Før den forrige oversikten hadde Aftenposten foretatt et bevisst valg og ikke rapportert inn tallene.

Ifølge prosjektleder Bent Nordbø var dette for å påpeke svakheter ved Kapital Data-målingene. Blant annet reagerte Nordbø på at aktører med rammer (frames), som genererer mer oppslag, ble sammenlignet med nettsteder uten rammer. Aftenposten var heller ikke fornøyd med at den løpende undersøkelsen synes å bli tatt så seriøst av blant andre annonsører.

- Vi synes strengt tatt dette ikke er noe å lage en stor sak av, men vi har ikke tatt noe initiativ til å bli med, sier Nordbø til digi. Han har fått en forespørsel fra Kapital Data om det er greit at de tar inn Aftenpostens tall fra avisens nettsted.

- Vi kommer ikke til å gjøre noe med det og vil heller ikke forfølge saken overfor Kapital Data, sier han.

- Det som er viktig er at NAL og KDL har kommet til enighet og vil jobbe videre mot skikkelige målinger. Både servermålinger og uavhengig verifisering vil vi få se til høsten, sier Nordbø.

Kapital Data prøvde å roe noen av gemyttene ved forrige måling, da de markerte hvilke tjenester som hadde rammer og hvem som rapporterte direkte uten å gå via aksessleverandører (se egen lenke). Dette mildnet Aftenposten noe, men førte også til at andre aktører, inkludert Internett Kanal 1, reagerte. Kanal 1 (digi) rapporterer inn nettotall, og legger stor vekt på å filtrere ut treff på filer som ikke inneholder forsider eller saker.

- Dersom vi hadde oppgitt tall med rammer i mai-målingen hadde vi fått et tall 34 % høyere enn det som vi har oppgitt, og når vi legger så mye vekt på å finne det nøyaktige nettotallet, er det irriterende å bli "mistenkeliggjort" ved at det settes en anmerkning om at vi bruker rammer, sier digis ansvarlige redaktør Pål Leveraas.

- digi hadde dessuten ikke rammer før 5. mai, og likevel ble vi plassert i kategorien med rammer i målingen for april, legger han til.

Redaksjonen i Kapital Data sier at mai/juni-målingen derfor vil ikke komme med noen som helst forbehold eller ekstra opplysninger.

De skal bruke sommeren til å tenke på hvordan opplegget for Ti på Topp blir til høsten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.