JUSS OG SAMFUNN

Aftenpostens avisbud får trådløs hverdag

Aftenposten og Orkla Media samarbeider om et prosjekt der all informasjon til avisbudene formidles trådløst til budenes hånd-PCer eller mobiltelefoner.

15. des. 2000 - 14:29
Norske Avisers Landsforening
  • Virtuelt sentralisert sidefabrikk
  • Digitale bilder i reportasjer, med overføringssystem
  • Redaksjonelt system for parallellpublisering, altså for både papir og web
  • Standardisering av systemer for overføring og rapportering til økonomisystemer og annonsebookingsystemer
  • Systemer for digital overføring av statistiske data - annonsetall, lønnsomhet, opplagsstatistikk og liknende - fra medlemsbedriftene til NAL eller til Statistisk Sentralbyrå direkte

Kurt BorgenNorske Avisers Landsforeningdigitoday.no

Norges forskningsråd

Aftenposten ASOrkla Media


- Budene har med seg en egen budbok når de går ruten sin. Der står alt de trenger å vite om "sine" abonnenter, forklarer prosjektansvarlig Tone Løyland i Aftenposten. - Det første vi ønsker å gjøre er å gi denne budboken en elektronisk form, slik at den genereres fra produksjonssystemet og overføres direkte til en kommunikasjonsinnretning som budet bærer med seg. Vi håper vi kan gjøre de første forsøkene med dette i februar. Da vil vi bruke klienter fra Palm, men det er noe vi ikke ønsker å binde oss opptil. Det er ikke selve apparatet det kommer an på.

Prosjektet er mer ærgjerrig enn som så. Løyland understreker at de ønsker å ta ett skritt om gangen. Hvis eller når den første elektroniske budboken lykkes, kan det legges inn interaktivitet, for å la budet kvittere for utført arbeid, eller melde fra om forsinkelser, nye husstander og så videre.

- Pengene fra Forskningsrådet skal gå til noe vi kaller dynamisk ruteplanlegging. Etter det vi erfarer finnes det ikke programvare for dette. Vi ser for oss at budet allerede er i gang med ruta da det dukker opp forhold som gjør at ruta må endres. Den nye ruta bør kunne tegnes på et kart på hånd-PC-en, med utgangspunkt med hvor budet befinner seg i øyeblikket.

Løyland mener en interaktiv elektronisk budbok med dynamisk ruteplanlegging kan bli voldsomt avansert, selv om det første skrittet i februar, med bare noen få bud og ingen spesiell interaktivitet, kan virke forholdsvis beskjedent. Hun advarer at det ikke en gang er sikkert at ambisjonene lar seg realisere.

- Det er mange utfordringer, både tekniske og fysiske, understreker hun til slutt.

Les om avisbud her: Avisbudkurs på CD-ROM
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra