BEDRIFTSTEKNOLOGI

Aggressiv lansering av Oracle 9i i Norge

Harald Løvvik ledet et velregissert angrep fra Oracle, HP, Sun og Compaq mot IBM og BEA under norgeslanseringen av versjon 9i av databasen og applikasjonsserveren fredag.

15. juni 2001 - 16:27

Oracle skal ta konkurrentene BEA Systems Inc (applikasjonsserveren WebLogic) og IBM (applikasjonsserveren WebSphere og databasen DB2) på tre forhold: pris, ytelse og Java-kompatibilitet.

- I dag går 60 til 80 prosent av IT-budsjettene til plattform, servere, lagring og nettverk. Det brukes altfor mange ressurser på infrastruktur, og altfor lite på applikasjoner og løsninger.

Harald Løvvik. <i>Foto:  Eirik Rossen</i>
Harald Løvvik. Foto:  Eirik Rossen

Slik innledet markedssjef Harald Løvvik i Oracle Norge AS sin entusiastiske presentasjon av Oracle 9i applikasjonsserver og database, og stormløpet mot BEA og IBM.

- Det som skaper kostnader er kompleksiteten. Økonomisk nødvendighet fremtvinger konvergens, fra mange komponenter til integrerte plattformer.

Applikasjonsserveren 9i ble lansert i San Francisco i november i fjor. Versjonen som lanseres nå, sammen med 9i-utgaven av databasen, inneholder en viktig nyhet: fullverdig Java 2 Enterprise Edition, eller J2EE. Oracle markedsfører den som mer kompatibel enn konkurrentene. Java-kompatibiliteten brukes også til å markere en annen påstand: Har du en løsning fra for eksempel BEA, og du ikke har gjort bruk av BEAs spesielle utvidelser, kan du spare penger og få bedre ytelse ved å bytte til Oracle. Noen store Oracle-kunder har greid å gjennomføre dette på et par timer.(!)

I forhold til versjon 8i av databasen, inneholder 9i om lag 3000 nyheter. Det viktigste, ifølge Løvvik, er klyngeteknologien som gir tilnærmet lineær vekst etter hvert som man legger til klynger. Han dokumenterte dette med en test av SAP på fire-prosessors Sun-servere. Med tre noder tillates 1200 samtidige brukere.

- Det viktigste som skjer i dag, er lanseringen av den første integrerte plattformen mellom database og applikasjonsserver, sa Løvvik. - Her skjer det dramatiske ting i ytelse, blant annet fordi vi tilbyr caching på alle nivåer.

Oracle mener de har løst problemet med caching av dynamisk innhold, og viser til et samarbeid med Akamai Technologies der poenget nettopp var å oppnå dette.

Oracle har endret prisingen fra å baseres på "PowerUnits" - i praksis MHz på serveren - til å baseres på prosessortallet. Med dette grepet loves lavere priser enn hittil.

Les mer om prisendringen: Larry dropper omstridt prising
 

- Nå kan prisene sammenliknes mer direkte med konkurrentene, sa Løvvik, med spesiell adresse til IBM. - Men sjekk at du faktisk sammenlikner det samme. I første øyekast er vi dyrere. Men legger du til egenskaper som køhåndtering, arbeidsflyt og filhåndtering, som er ekstra utstyr hos IBM men standard hos Oracle, er vi klart rimeligere. På tillegg for online analytisk prosessering og data mining, er vi klart billigere, påstår Løvvik.

De norske lederne for Hewlett-Packard Norge, Compaq og Sun stilte villig opp på podiet, og sluttet seg til alliansen mot BEA og IBM. Compaq er blant Oracles referanser for den integrerte forretningsløsningen eBusiness Suite. For Sun er en anti-IBM-allianse en selvsagt ting. HP Norge og Oracle Norge har hatt et nært samarbeid i femten år, og HP ser klyngingen i Oracles 9i database som spesielt interessant.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.