RESULTATERFINANS

Agresso får ny eier

Advent International kjøper hele Unit4.

Unit4 tas av børs, dersom avtalen medAdvent International fullføres.
Unit4 tas av børs, dersom avtalen medAdvent International fullføres. Bilde: Bloomberg via Getty Images/Getty Images/All Over Press
19. nov. 2013 - 10:05

Det nederlandske ERP-selskapet Unit4 – eier blant annet av det norskutviklede ERP-systemet Agresso – melder at det har avtalt å selge seg til en privat, global investor, Advent International.

Unit4 sier forhandlinger med Advent har ført til det beste av flere tilbud. Utgangsprisen er 38,75 euro per aksje. Det innebærer at transaksjonen koster Advent rundt 1,17 milliarder euro.

Ifølge Bloomberg er tilbudet 10 prosent høyere enn aksjekursen da Amsterdam-børsen stengte fredag kveld. Tilbudet ble kjent midt på dagen i går. Unit4-aksjen spratt opp opptil 8,7 prosent.

Unit4 er børsnotert. Tilbudet til aksjonærene skal publiseres «så raskt som praktisk mulig». Prosessen med aksjeovertakelser antas å komme i gang i løpet av første kvartal 2014. Minst seks dager innen tilbudsperioden utløper, skal det holdes ekstraordinær aksjonærforsamling i Unit4.

Advent er en kjent investor innen programvare. Unit4 begrunner salget til Advent med betraktninger rundt overgang til ny forretningsmodell med vekt på leveranse av bedriftsprogramvare som tjeneste.

Avtalen forplikter Advent til å støtte en strategi lagt opp i samarbeid med ledelsen i Unit4, og sikrer investeringer i forskning og utvikling. Det skal sikre støtte til langsiktige initiativ som FinancialForce.com. Unit4 skal leve videre, «som identitet, kultur og varemerke». Selskapet skal videreføres som egen juridisk person, med hovedkvarter, ledelse og nøkkelfunksjoner i Nederland, slik tilfellet er i dag. Ingen arbeidsplasser skal gå tapt. Alle pensjonsrettigheter, tariffavtaler og så videre videreføres.

Transaksjonen anbefales av et enstemmig styre i Unit4, hvorav gründer og styreleder Chris Ouwinga som besitter 5,6 av aksjene. Avtalen innebærer av Ouwinga fortsetter som styreleder.

På sine nettsider opplyser Advent International at de forvalter investeringer på 24,3 milliarder euro. Siden de ble opprettet i 1984 har de vært med på 280 oppkjøp i 36 land. Det investeres hovedsakelig i fem sektorer: teknologi, medier og telekom; forretnings- og finanstjenester; helse og omsorg; industri; og detaljhandel, forbruker og fritid.

Avtalen er ikke endelig: Partene er enige om at Unit4 kan trekke seg dersom de mottar et bedre tilbud, mot å betale Advent 10 millioner euro.

Administrerende direktør Helge Strypet i Unit4 Agresso AS kommenterer overtakelsen i denne artikkelen: – Godt å komme seg av børs.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.