Agresso vil kjøpe Visma

Fusjon, sa PC-Systemer og satte i gang en kjedereaksjon. Tidlig i dag morges takket Visma nei til flørten, bare for å oppleve at Agresso dukket opp på døra med nytt frieri.

Fusjon, sa PC-Systemer og satte i gang en kjedereaksjon. Tidlig i dag morges takket Visma nei til flørten, bare for å oppleve at Agresso dukket opp på døra med nytt frieri.

Etter at PC-Systemer fikk nei fra Visma, har Agresso med Thorolf Kildal i spissen, lagt inn et overraskende tilbud på Visma. Fusjonen mellom PC-Systemer og Visma strandet på "uenigheter om den finansielle modellen", fortalte Øystein Moan, administrerende direktør i Visma til digi.no i dag morges. Moan ønsker ikke å utdype dette, men Agressos tilbud indikerer at PC-Systemer ikke ønsket å kjøpe hele selskapet.

Trolig skyldes problemene at PC-Systemer er bare halvparten så stor som Visma. De to selskapene omsatte for henholdsvis 146 og 289 millioner kroner i fjor. PC-Systemer er på Oslo Børs likevel verdsatt til mer enn Visma - nærmere bestemt 450 mot 402 millioner kroner (i går).

Det store spørsmålet er om Moan kjente til tilbudet fra Agresso da han sa nei til PC-Systemer. Agresso har foreløpig ikke gitt akjonærene i Visma noe konkret tilbud - dette kommer på mandag.

Agresso har trolig langt bedre sjanser og er trolig en mer interessant partner for Visma - selskapet er blitt en sterk europeisk leverandør av økonomisystemer til mellomstore bedrifter. Agresso er nå verdsatt til 1,2 milliarder kroner etter blant annet oppkjøp i England, Frankrike og Sverige. Også Visma har en omfattende internasjonal virksomhet, noe PC-Systemer mangler.

Størrelsen er viktig også på grunn av de nye reglene for skattelegging av goodwill, noe Agresso presiserer at man unngår fordi Agresso er større enn Visma.

Det har ikke lykkes digi.no å få kommentarer fra ledelsen i verken Agresso og Visma fordi disse sitter i møter nå.

Agresso presiserer i sitt tilbud at de ønsker å kjøpe alle de tre divisjonene i Visma, inkludert økonomisystemet, logistikk-systemet og programvaren Visma lager for shippingbransjen.

Agresso er trolig særlig interessert i logistikkdelen og vedlikeholdssystemene Visma selger til shippingbransjen. Med disse modulene kan Agresso tilby en mer komplett styringspakke for mellomstore bedrifter og konkurrere tettere med leverandører som SAP, Baan, Oracle og svenske leverandører som IFS, Intentia og Scala.

Agresso sier de vil omsette for 1 milliard kroner i 1999 hvis de får kjøpe Visma.

Til toppen