BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ahus-leger taler journaler rett inn på data

Talegjenkjenning fra Max Manus lar Ahus-legene gjøre journalen ferdig før de tar neste pasient.

7. des. 2006 - 14:48

Det som startet med et helt spesielt system for radiografer, er nå utviklet langt nok til at det er effektivt å kjøre talegjenkjenning når leger dikterer journaler.

    Les også:

Max Manus, som har utviklet norsk talegjenkjenning med utgangspunkt i SpeechMagic fra Philips, mener dette gjør det enda mer effektivt med elektronisk pasientjournal: Journalen er klar straks den er diktert og legen tar neste pasient.

Overgangen fra bare å forstå radiologer til å forstå så godt som alle medisinske disipliner skjedde i sommer, ifølge Max Manus. Systemet har fått et forråd på 64 000 medisinske ord. Det eneste viktige området som gjenstår er psykiatrien.

Det understrekes at systemet ikke egner seg for diktat av ikke medisinskfaglig tekst. Det håndterer vanskelige latinske ord og betegnelser på medikamenter, men kan ikke lage julehilsen til slekt og venner.

Derimot er det ikke krav om at den dikterende skal snakke det som tidligere het «dannet østnorsk». Systemet håndterer alle slags tonefall og dialekter, fordi det må tilpasses hver enkelt bruker.

For tiden er det to pilotprosjekter med denne spesialiserte talegjenkjenningen: Helse-Sør prøver den ut i Buskerud og Telemark, og regner med å ta den i ordinær bruk fra nyttår.

Talegjenkjenningsteknologien erstatter dagens system der legene dikterer til magnetbånd som skrives av av en sekretær og så kontrolleres av legen. Med dette systemet kan det ta flere dager før journalen er klar: Effektivitetsmålet som nesten ingen sykehus når tilsier at 85 prosent av journalene skal være ferdig kontrollert innen en uke etter at legen har diktert den. Nå skjer det hele på minuttet.

Det nye Akershus universitetssykehus (Ahus) har inngått en kontrakt for systemet, med en verdi på 8,6 millioner kroner. Det skal fungere som rammeavtale for sykehusene i resten av landet, noe som gjør den til en av verdens største i sitt slag.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.