EU-kommisjonen har fire hovedkrav:
- Totalpris må komme tydeligere fram. I dag blir tilleggsgebyrer noen ganger tilføyd i steg to av bestillingsprosessen, noe som ifølge EU-kommisjonen er i strid med europeisk lovgiving. Kravet er at sluttprisen må vises fra starten av.
- Airbnb må skille tydelig mellom private utleiere og profesjonelle aktører.
- Selskapet må endre kontraktsbetingelsene på en rekke områder.
- Forbrukerne må få tydelige opplysninger om hvilke klageorganer de kan henvende seg til ved konflikter.
Den populære utleieportalen får nå frist ut august til å komme med forslag til hvordan praksisen kan endres slik at den kommer i overensstemmelse med EUs lovgiving.
Airbnb understreker at selskapet tar saken på alvor, og at det bestreber seg på ha en åpen og lett tilgjengelig praksis overfor kundene.


– Gjester blir gjort oppmerksomme på alle avgifter, deriblant servicegebyrer og skatter, før de bekrefter sin avgjørelse om å gjøre en bestilling, og vi vil jobbe sammen med myndighetene for å klargjøre punktene som tas opp, sier en talsmann for selskapet i en epost til NTB.
EUs forbrukerkommissær Vera Jourová framholder at nøyaktig samme forbrukervern gjelder på nett som ellers.
– Jeg mener det er EU-kommisjonens oppgave å presse innovative selskaper til å etterleve reglene. Vi må reagere sterkt når vi ser diskriminering, misbruk av dominerende posisjon og annen oppførsel som er i strid med konkurransereglene, sier hun.
(©NTB)