AIX blir ulovlig fra fredag den 13.

SCO Group har advart IBM at AIX blir ulovlig fra midnatt fredag 13. juni med mindre Store Blå punger ut.

SCO Group har advart IBM at AIX blir ulovlig fra midnatt fredag 13. juni med mindre Store Blå punger ut.

Unix-lisensinnehaver SCO Group sa i går kveld at de er klare til å slå til mot IBM dersom Store Blå ikke etterkommer kravet i deres Linux-søksmål. SCO mener, som kjent, at kildekode fra Unix er ulovlig kopiert inn i kjernen til Linux. Siden IBM er en stor Linux-aktør, er selskapet medansvarlig for dette lovbruddet. SCO krever en milliard dollar fra IBM, og akter nå å trekke tilbake IBMs Unix-lisens fra og med midnatt fredag 13. juni, slik at IBMs Unix-variant AIX blir ulovlig. Dette vil få ringvirkninger for alle IBMs AIX-kunder.

    Les også:

– Får vi ingen løsning innen midnatt fredag den trettende, vil AIX-verden være et annet sted, sa SCO-sjef Darl McBride til Reuters.

McBride sa at SCO har en handlingsplan, men nektet å gi detaljer.

IBM ville ikke kommentere saken, utover å gjenta deres prinsipielle standpunkt, at deres Unix-kontrakt er ugjenkallelig og evigvarende og at det ikke er noe mer å diskutere.

McBride sa ellers at striden med Novell i hovedsak er løst, etter en krangel om hvilke rettigheter Novell ga fra seg da selskapet solgte Unix til SCO i 1995.

Linux-folket har de siste dagene framhevet et nytt argument mot SCOs syn på Linux-koden: Fram til for noen uker siden, distribuerte SCO sin egen variant av Linux under GPL-lisensen. Siden SCOs-Linux hadde samme kjerne som alle andre, innebærer det at SCO må ha distribuert den påstått opphavsrettsbeskyttede Unix-koden under denne lisensen. Det skulle innebære at selskapet implisitt har gitt fra seg anledningen til å ta seg betalt for denne koden.

SCO bestrider dette på det sterkeste, og får støtte fra jurister som sier at saken ikke er åpenbar. SCO kan argumentere for at GPL krever forsett, og at det aldri var meningen å distribuere nettopp denne koden under GPL.

Til toppen