BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ajax-baserte lynmeldinger på weben

I digi.nos serie med Ajax-eksempler, vises i dag Meebo, et webgrensesnitt for flere lynmeldings-tjenester.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. mai 2006 - 13:01

Ajax er en betegnelse på en samling webteknologier som har fått mye oppmerksomhet den senere tiden. I utgangspunktet er ordet Ajax en forkortelse for asynkron Javascript utvidet med XML og er basert på disse og andre kjente webstandarder. Uttrykket ble første gang brukt i denne artikkelen.

digi.no vil i denne artikkelserien med ujevne mellomrom vise eksempler på bruk av Ajax. Målet er å presentere ideer som våre lesere kan bygge videre på og ta i bruk.

Meebo.com er en Ajax-basert webportal hvor brukere kan logge seg på lynmeldingstjenestene AIM, ICQ, Yahoo! Messenger, MSN Messenger, GTalk eller Jabber via nettleseren. Det finnes webbaserte utgaver av flere av disse klientene, men Meebo gjør det mulig å logge inn på alle med ett sett med akkreditiver. Dessuten er sidene til Meebo helt annonsefrie.

Webbaserte utgaver av lynmeldingsklienter er nyttige for brukere som jobber i bedrifter hvor sikkerhetsbestemmelser hindre bruk av separate lynmeldingsklienter, eller for eksempel når brukere benytter en offentlig maskin hvor installasjon eller bruk av den fullverdige klienten ikke er mulig eller ønskelig.

Våre forsøk viste at tjenesten fungerer noe bedre i Internet Explorer og Firefox enn i Opera.

Meebo finner du her.

Meebo innlogging

    Les også:

Fortell gjerne din mening i debatten nedenfor. Det er til fordel både for tilbydere og brukere at løsningene er så gode som mulig.

Noe av tankegangen bak Ajax-tilnærmingen er at løsningene skal være plattform- og nettleseruavhengige, at de ikke skal kreve noe form for plugins, samt at de i et nettleservindu skal fungere på lignende måte som det selvstendige applikasjoner. På langt nær alle løsninger som hevdes å være Ajax-baserte fyller alle disse «kravene».

Selv om vi har opparbeidet oss en god liste med Ajax-eksempler, tar vi gjerne imot flere. Eksemplene bør ikke ha identisk funksjonalitet som løsningene vi allerede har presentert. Dessuten må de selvfølgelig være åpent tilgjengelige for testing.

Tipsene kan sendes til harald@digi.no

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.