Ajax-biblioteker skal ikke få «eie» nettleseren

Manglende samkjøring mellom Ajax-bibliotek gjør det vanskelig å benytte flere på samme webside. Snart kommer en løsning.

Manglende samkjøring mellom Ajax-bibliotek gjør det vanskelig å benytte flere på samme webside. Snart kommer en løsning.

OpenAjax Alliance er en organisasjon som fokuserer på Ajax-baserte webteknologier. Den har mange av verdens største IT-selskaper på medlemslisten, sammen med flere åpen kildekode-prosjekter og mindre selskaper - inkludert norske Opera Software. Blant selskapene som ville vært naturlig å ha som medlemmer, men som mangler, er Microsoft og Apple.

Alliansen jobber blant annet med interoperabilitet på tvers av teknologier, løsninger og produkter. I går introduserte alliansen et nytt prosjekt som skal løse problematikk knyttet til manglende interoperabilitet mellom Ajax-biblioteker. Dette er samlinger med JavaScript-logikk som tilbyr Ajax-tjenester.

Dagens første generasjon med Ajax-biblioteker er gjerne blitt designet med utgangspunkt i at utviklerne vil benytte disse bibliotekene isolert fra andre Ajax-biblioteker. Bibliotekene tror i utgangspunktet at de "eier" nettleseren og tar ikke hensyn til at andre Ajax-bibliotek kan ha blitt kjørt før dem og dermed endret tilstanden til nettleserens JavaScript-miljø. De tar heller ikke hensyn til muligheten for at andre Ajax-biblioteker kan bli kjørt etter dem. Resultatet er ifølge OpenAjax Alliance at det er vanskelig eller umulig å bygge websider som bruker flere førstegenerasjons Ajax-biblioteker sammen.

    Les også:

Det nye prosjektet, som kalles OpenAjax Hub, skal tilby et sett med standard JavaScript-funksjonalitet som skal kunne løse problematikken med bruk av flere Ajax-biblioter på samme webside. Målet er å gjøre Hub-en svært liten og rask.

Den første versjonen av OpenAjax Hub kan ventes tidlig på nyåret. Den skal da ha støtte for kontroll over lasting og fjerning av biblioteker, teknikker og verktøy for å minimalisere objektkollisjoner, samt et hendelsesnav, hvor bibliotekene kan publisere og abonnere på hendelser på en pålitelig måte, slik at handlinger kan koordineres på tvers av komponenter fra ulike Ajax-biblioteker.

I tillegg vil skal OpenAjax Hub inkludere en oppmerkingsskanner, som skal skanne dokumentene for å finne oppmerking som er i henhold til kriterier oppgitt av bibliotekene.

Målet er å ha støtte for OpenAjax Hub i utvalgte Ajax-biblioteker ved lanseringen i 2007.

Mer informasjon om OpenAjax Hub finnes på denne siden.

Til toppen