IT-NORGE

Ajax endrer spillereglene for åpen kildekode

En Trolltech-gründer og et smutthull hjelper norske Frost Innovation med lisensiering av Ajax-bibliotek.

16. okt. 2007 - 07:45

Frost Innovation er et lite norsk teknologiselskap i oppstartsfasen.

De lager .Net-baserte utviklingsbibliotek som har full støtte for åpen kildekode-alternativet Mono, som kan kjøres på Linux og andre operativsystem, i tillegg til Microsofts Windows. Utviklingsbiblioteket har fått navnet Gaia Widgets.

- Vi er fire ansatte, og alle er kodere. To holder til i Porsgrunn, en i Oslo og en i Egypt, sier Thomas Hansen, med-gründer i Frost Innovation, til digi.no.

Stian Solberg, Thomas Hansen og Jan Blomquist har holdt på i to år, og har nå bestemt seg for å dele ut programvarebibliotekene sine gratis under åpen kildekode-lisensen GPL. Dette er den samme lisensen som brukes av blant annet av Linux.

- Vi er fire ansatte, og alle er kodere. Det spesielle med at Frost har valgt GPL, er at de ikke leverer ferdige webapplikasjoner, men programvarebibliotek som andre kan sette sammen for å bygge slike programmer. Dermed gir de i praksis bort arbeidet sitt til utviklere som lager egne webapplikasjoner med utgangspunkt i deres biblioteker.

Det er ikke uvanlig at utviklere av fri programvare/åpen kildekode gjør det, men Frost Innovation er ikke en ideell stiftelse. De er et kommersielt aksjeselskap, som har ambisjoner om å tjene gode penger på å selge programvarelisenser.

For å klare det, satser de på en dual-lisensieringsmodell. Det er samme modell som norske børsnoterte Trolltech satser på, og Trolltech-gründer Eirik Chambe-Eng er en av de som mener Frost Innovation har noe å fare med. Han har derfor takket ja til å innta en plass i selskapets styre.

- I mine øyne representerer Gaia en av de mest interessante web-teknologiene som finnes i verden i dag. Frost Innovation har en forretningsmodell som ligner på Trolltechs, men opererer i andre markeder, noe som gjør det interessant å følge deres utvikling, sier Eirik Chambe-Eng.

Frost med-gründer Thomas Hansen tar kraftigere i:

- Vi har nesten Xerox-kopiert Trolltechs forretnings- modell - Vi har nesten Xerox-kopiert Trolltechs forretningsmodell, sier Thomas Hansen, til digi.no.

Med dual-lisensiering distribueres programvaren under to forskjellige lisenser: en lukket proprietær kommersiell og en åpen GPL.

Sistnevnte er gratis. "Ulempen", i noens øyne, er at alle som bruker GPL-lisensiert kildekode, også må dele ut koden de selv lager ut fra GPL-koden. Det er det ikke alle som vil, og da har de muligheten til å kjøpe en kommersiell lisens.

Det kan Trolltech, og nå også Frost Innovation, tilby fordi de selv har utviklet all koden som ligger i programvaren. Da er de ikke bundet opp av annen kildekodes valg av lisens.

Selv om alle som bruker GPL-lisensiert kildekode også må dele ut sin egen kildekode, finnes det et stort og viktig smutthull. Dersom organisasjonen kun skal bruke kildekoden på en egen applikasjon, trenger de ikke å dele ut sine egne tillegg.

Det gjør det mulig for blant annet Google å bruke mye åpen kildekode i sine løsninger, uten at de trenger å dele koden med andre. Det er blant annet derfor Googles søkeverktøy for bedriftsmarkedet kommer på en ferdig installert gul server, istedenfor å distribueres som programvare.

Utfordringen for Frost Innovation er at de lager verktøy for webapplikasjoner. Da kan bedrifter bruke GPL-lisensen uten å betale for den, så lenge de selger tjenesten den leverer, istedenfor selve programmet.

- Det var det som stoppet oss fra å gå til GPL, sier Hansen.

Hansen og hans tre kompanjonger fant imidlertid en løsning på problemet i webapplikasjoners utbredte bruk av Ajax.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

- Gaia bruker mye Javascript, og den vil eksekvere på klienten. Dermed defineres dette som en distribusjon. - Gaia bruker mye Javascript, og den vil eksekvere på klienten. Dermed defineres dette som en distribusjon, sier Hansen til digi.no.

Ajax er teknologien som gjør det mulig å lage webapplikasjoner med funksjonalitet som nærmer seg det som i dag finnes på lokalt installerte programmer. Selve eksekveringen av javascriptene som brukes til dette gjøres i nettleseren, og dermed har det i praksis foregått en distribusjon av programvaren fra serveren til klienten, ifølge Thomas Hansen og Frost Innovation.

- Så lenge et menneske bruker en Gaia-applikasjon, så vil det regnes som en distribuering, sier Hansen til digi.no.

Hansen har skrevet en lengre forklaring på hvordan selskapets dual-lisensiering fungerer. Den kan du lese her: Gaia License Explained. Kortversjonen er litt enklere:

- Det er hvorvidt du er en kommersiell aktør eller ikke som avgjør - Det er hvorvidt du er en kommersiell aktør eller ikke som avgjør, sier Hansen.

Frost Innovation var selvfinansiert inntill for cirka halvannen måned siden. Da fikk de med seg en lokal investor som var villig til å bla opp et ukjent beølp for å finansiere videre satsning.

- Vi har 5.700 registrerte brukere. Foreløpig er det veldig få som er betalende, kanskje to prosent, sier Hansen.

Det er utviklere som kjøper programvaren som Frost Innovation har laget. Lisensen er lagt opp slik at det betales en fast sum på 295 euro for hver utvikler, og da eies rettighetene til den spesifikke programvarebiblioteket til evig tid. Senere versjoner må kjøpes separat. Mesteparten av salget foregår via web.

- I tillegg til å selge via web, tar vi kontakt med norske utviklingsbedrifter, sier Hansen.

Ambisjonene strekker seg imidlertid langt utover Norges grenser. For å klare det, er de avhengig av å lykkes med sin satsning på dual-lisensiering. Det kan de bare greie hvis det blir allment akseptert at webbaserte Ajax-applikasjoner innebærer en distribusjon av programvaren fra serveren til klienten.

Her kan du lese mer om Gaia Widgets og laste ned programvarebibliotekene.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.