Akkurat som Outlook var den eneste virusbefengte...

Joda, vi vet at vi vil bli nedspammet av skuffede Linux-brukere som ikke vil innse at operativsystemet faktisk har sine svakheter, men faktum er nå en gang sånn at Linux for tredje gang i år nå rammes av en ondsinnet orm.

- Du kan si mye om Linux, men la det for guds skyld ikke være unger i nærheten.

Latteren runget i kaffebaren blant blådressbefengte glattsleiker, og digitodays utskremte visste ikke helt om det var en microsoftsk mindreverdighetskompleksbefengt latter eller et ironisk flir som lå bak.

Det gjør forsåvidt ikke kyberbladfyken nå heller, men han kan i det minste skjønne sadismen som eventuelt måtte ligge bak en lenge knuget Microsoft-tilhengers humring etter år med virushjemsøkte hverdager med the-never-ending-message:" Hadde du bare hatt GUTS til å følge LINUS..."

Vel, vi skriver 2001 og de ortodokse pingvin-groupiene har fått en halvdårlig dårlig start på årtusenet.

Åpen kildekode er fint, men da åpner du kanskje også for noe dritt, sier skeptikerne, som kan konstatere at årets tredje orm som prøver å utnytte sikkerhetsmangler på web-sites som kjører det åpne operativsystemet nå herjer som bare rakker'n.

Adore, som likner på de forrige Ramen- og Lion-ormene, skanner Linux-verter på nettet for å sjekke hvorvidt de er mottakelige for kjente køddetriks med eksempelvis BIND og andre sikkerhetsbrister som kan finnes i Linux-tjenester som LPRng, rpc-statd og wu-ftpd, bare for å nevne noen.

Ormen erstatter Internett-tjenesten ICMP (Internet Control Message Protocol) med en versjon som inneholder en bakdør som vil tillate en eventuell sabotasjelysten hacker å få tilgang til systemet. Adore forsøker i tillegg å sende sensitiv informasjon fra systemet til ymse epost-adresser.

Tilfeldig eller ei - faktum er i hvert fall at spredningen av Adore tok av for alvor 1. april, om det nå skulle være noen som måtte se humoren i dét. Hvorom allting er - antivirusselskapene jobber på spreng for å finne ut av hvordan de best kan beskytte sine kunder mot ormen, som etter sigende ikke skal være særlig hypp på å spre seg særlig raskt.

SANS INSTITUTE er blant dem som hevder å være i stand til å påvise og fjerne ormen fra eventuelt smittede systemer, noe du selv kan sjekke via denne lenken.

P.S.

Eventuelle fanatiske klagemail à la "nå må du for f... skjerpe deg osv." vil av bekvemmelighetsgrunner ikke bli besvart. >>:->

D.S.

P.P.S.
Men om du MÅ få ut det du har på hjertet - innenfor
dannede former, selvsagt - værsågod, klikk her...
D.D.S.

Til toppen