BEDRIFTSTEKNOLOGI

Akselererende vekst i SAP

Kvartalstallene for det tyske SAP AG, Europas største programvarehus, viser at omsetningen har økt med 61 prosent til 3,8 milliarder DM i årets ni første måneder i forhold til samme periode i fjor.

Eirik Rossen
22. okt. 1997 - 16:08

Resultatet før skatt for de første ni månedene er 833 millioner DM, 64 prosent over samme periode i 1996.

I 1996 var tredje kvartal preget av en stagnasjon som i visse kretser ble betegnet som "katastrofal". Styrets talsmann Dietmar Hopp toner derfor ned kvartalsveksten på 82 prosent. Han spår at omsetningsveksten vil være mindre i fjerde kvartal. For året som helhet venter han en omsetningsvekst på 50 prosent.

Ved siden av stor etterspørsel for den typen programvare SAP leverer - stormaskin- og store klient/tjener-systemer for bedriftsadministrasjon og produksjonsstyring - peker Hopp på en gunstig utvikling på valutamarkedet når han skal forklare framgangen. SAP-sjefen i USA, Paul Wahl, peker på at man har greid å vise at også mellomstore organisasjoner tjener på å installere klient/tjener-systemet SAP R/3.

Selskapet har utvidet sin utviklingsstab, sin infrastruktur og sin innsats i salg og markedsføring i nesten samme tempo som det har økt omsetningen, slik at kostnadene har vokst med 60 prosent i ni-månedersperioden.

Mye har vært gjort for å befeste stillingen i USA, der SAPs omsetning økte med 95 prosent til 1,6 milliarder DM. I Tyskland økte omsetningen med 20 prosent til 791 millioner DM, i Europa for øvrig med 52 prosent til 812 millioner DM, og i Asia/Stillehavet med 72 prosent til 515 millioner DM. Andelen av omsetningen utenfor Tyskland økte fra 73 prosent til 79 prosent.

SAP tjener fortsatt mer på produkter enn på konsulentvirksomhet og opplæring, men det er de siste områdene som øker mest: Opplæring med 92 prosent til 400 millioner DM og konsulent med 67 prosent til 839 millioner DM. SAP R/3 økte med 62 prosent til 2,3 milliarder DM, mens stormaskinsystemet SAP R/2 gikk tilbake fra 177 millioner DM til 168 millioner. Produktomsetningens andel av totalen falt fra 69 prosent til 66 prosent.

Tallet på ansatte økte med 42 prosent til 12.000 i de tolv månedene før 30. september i år - 6.800 av arbeidsplassene er utenfor Tyskland. Selskapet sier den neste oppgraderingen av SAP R/3 til versjon 4.0 vil komme som planlagt ved årsskiftet, og vil gjøres allment tilgjengelig innen utgangen av første halvår 1998. Et viktig element vil være en omfattende pakkeløsning for detaljhandelen.

SAP har vært representert i Norge siden 1992, som et avdelingskontor under SAP Danmark A/S. SAP Norge samarbeider med Allianse Informasjonssystemer, Andersen Consulting, BPS Consulting, CAP Gemini, Deloitte & Touche, EDB ASA, Ernst & Young, IBM, MAS, Hewlett Packard, Digital, Skrivervik Data og Compaq.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.