Aksjehandel på Internett drøyer

Finansmarkedet håper at aksjehandel på Internett skal skape en helt ny gruppe småinvestorer slik man ser i USA og få mer fart på Oslo Børs. Men meglerhusene er forsinket - fremdeles er det bare Kreditkassen og Netfonds som tilbyr Internett-handel.

Finansmarkedet håper at aksjehandel på Internett skal skape en helt ny gruppe småinvestorer slik man ser i USA og få mer fart på Oslo Børs. Men meglerhusene er forsinket - fremdeles er det bare Kreditkassen og Netfonds som tilbyr Internett-handel.

En rekke norske banker og meglerhus fortalte at de planla å tilby aksjehandel over Internett etter at Oslo Børs åpnet sitt nye system. Men til tross for at det nye børssystemet ble sterkt forsinket og ikke ble åpnet før 5. februar, er ingen av bankene eller meglerhusene klare.

Dermed får Kreditkassen og Netfonds fortsatt være alene med sine spesialprogrammerte systemer. Kreditkassen har allerede skaffet seg 5000 kunder. Sparebanken Nor forteller nå sine kunder at de vil kunne handle over Internett gjennom bankens meglerhus Karl Johan Fonds i løpet av mai.

Dnb Markets, meglerhuset til Norges største bank, forteller til digi.no at de planlegger en lansering i august.

Finansbransjen håper på å øke både omsetningstakten, antall handler og pengevolumet på Oslo Børs. For nordmenn er noen treginger når det gjelder aksjehandel. Tall fra Oslo Børs viser at norske investorer i snitt sitter på en aksje i 15 måneder. Dette er lenge og antall privat-investorer i Norge er svært lavt i forhold til i USA og de flest land i nordvest-Europa.

I USA gjennomføres det nå 450.000 aksjehandler over Internett hver dag, en vekst på 450 prosent siden mars 1997, viser tall fra meglerhuset Piper Jaffray.

- Aksjehandel over Internett blir billigere og enklere enn tradisjonell handel, noe som gjør det attraktivt for mindre investorer. Trolig vil Internett føre til at helt nye grupper aksjeinvestorer kommer til. Internett-handelen vil bli et signifikant innslag på Oslo Børs i løpet av noen år, sier Fredrik Holter, leder for desentral handel i Karl Johan Fonds til digi.no.

Informasjonssjef ved Oslo Børs, Bernt Bangstad, vil ikke spå noen konkrete tall, men forteller at det nye børssystemet allerede har økt antall handler.

- Trendene fra Sverige og USA vil speile seg i Norge. Men aksjehandel over Internett er nytt og det vil ta litt tid. Vi tror på sikt at antall transaksjoner vil øke kraftig, men at størrelsen på Internett-ordrene vil bli mindre, sier Bangstad til digi.no.

- Erfaringer fra Sverige og USA viser at kundene som går over til å handle aksjer over Internett blir to til tre ganger mer aktive enn tidligere. Dette skyldes at de får bedre informasjon og kan handle til en lavere pris, forteller Roar Torrissen, leder av DnB Markets Online.

Men deler av finansbransjen liker ikke småinvestorene. Liten innsikt, kortsiktige og saueflokk-mentalitet er noen av stemplene de får i finansbransjen. I USA har det etter hvert blitt svært mange småinvestorer som i sin jakt på kjapp profitt skaper enorme svingninger i kursene - særlig i teknologiaksjene.

- Teknologiselskapet Fast og moderselskapet Opticom er to eksempler på aksjer der det tydeligvis er mange småinvestorer inne. Disse aksjene svinger mer enn andre aksjer som eies av profesjonelle investorer, sier Torrissen. Om de større svingningene er positivt eller negativt vil ikke Torrissen mene noe om.

Bangstad er ikke redd de raske småspekulantene:

- Det gjør ikke noe at folk sitter og spekulerer kortsiktig - dette gir høyere omsetning, noe som er sunt for børsen, sier informasjonssjefen.

Til toppen