Abonner
BEDRIFTSTEKNOLOGI

Aksjeras etter finger-hack

Dagens iOS 7 nyhet gir nedtur for svenske selskap.

Aksjekursen til to svenske biometri-selskap falt kraftig mandag. Årsaken kan være Chaos Computer Club, som søndag meldte at de hadde hacket fingeravtrykksmekanismen til Apples nye flaggskiptelefon.
Aksjekursen til to svenske biometri-selskap falt kraftig mandag. Årsaken kan være Chaos Computer Club, som søndag meldte at de hadde hacket fingeravtrykksmekanismen til Apples nye flaggskiptelefon. Bilde: Idex

Aksjekursene til de to svenske teknologiselskapene Fingerprint Cards og Precise Biometric har falt kraftig på børsen i Stockholm. Begge selskapene leverer teknologi som ventes å bli svært attraktiv i kjølvannet av Apples debut med biometrisk tilgangskontroll på nye iPhone 5S.

En av årsakene til de kraftige fallene kan være at det tyske hackerkollektivet Chaos Computer Club søndag offentliggjorde at de har klart å hacke fingeravtrykksløsningen som Apple har lansert, bare dager etter at iPhone 5S ble lansert i markedet.

Ved lunsjtider var aksjekursen til Fingerprint Cards ned over 30 prosent, mens Precise Biometrics har falt 24 prosent.

Sannsynligheten er stor for at investorene har solgt unna teknologiaksjene i frykt for at finger-trykk hacket kan gjøre biometriske løsninger på smarttelefoner mindre attraktive. Men for Fingerprint er det en ekstra nyhet som gjør aksjen lite attraktiv: Selskapet leverte mandag inn en anmeldelse til det svenske finanstilsynet på det de mener kan være kursmanipulasjon. Det melder Svenska Dagbladet.

Norske investorer har tydeligvis ikke tatt iOS 7 nyhetene like tungt. Det norske selskapet Idex, som utvikler teknologi for fingeravtrykkssensorer, stiger ca. 2,4 prosent på børsen i skrivende stund. Selskapet har hatt en voldsom utvikling det siste året. Kursen har steget over 500 prosent de siste 12 månedene, mye takket være et gjennombrudd for biometrisk teknologi, sist representert ved lanseringen av iPhone 5S. Men for Idex kan oppkjøp av teknologi og kompetanse fra konkurrenten PicoField Technologies, samt en tilhørende kapitalinnhenting, være årsaken til dagens kursoppgang. I meldingen fra selskapet skriver Idex at World Wide Touch Technology går inn med 23 millioner kroner i selskapet.

    Les også: