Aksjeselskap skal gi Trondheim trådløst nett

Et nytt aksjeselskap med blant annet NTNU skal sørge for at størsteparten av Trondheim snart blir trådløst.

Et nytt aksjeselskap med blant annet NTNU skal sørge for at størsteparten av Trondheim snart blir trådløst.

Trondheim kan bli en av de første byene i Europa som tilbyr et alminnelig tilgjengelig utendørs trådløst bredbåndsnett i deler av Trondheim.

På fredag ble nettet offisielt åpnet for studenter og ansatte ved NTNU. Visjonen er at Trondheim skal bli et «laboratorium» for forskning og utvikling av mobile datatjenester.

Tjenesten skal styres gjennom Trådløse Trondheim AS som eies av NTNU, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Trondheim kommune og Sparebank 1 Midt-Norge. Universitet bidrar med to millioner av aksjekapitalen, mens de tre sistnevnte bidrar med en million hver.

Koordinator for IKT forskningsaktivitet på NTNU, Tore Jørgensen, sier til digi.no at nettet foreløpig bare er tilgjengelig for studenter og ansatte ved NTNU, men at størsteparten av sentrum i Trondheim, den såkalte «midt-byen», etterhvert vil være bygget ut med WLAN-basestasjoner (802.11g-teknologi).

Jørgensen forteller at Trådløse Trondheim vil tilby det trådløse nettet gjennom andre teleoperatører som NextGenTel eller Telenor, og det vil være opp til dem om de vil utnytte dette videre for sine kunder.

- Det er neppe aktuelt at vi bli vår egen teleoperatør. Vår visjon er først og fremst å utvikle framtidens infrastruktur og mobile datatjenester med trådløst grensesnitt mot sluttbrukere, sier han.

Han bekrefter at Trådløse Trondheim har vært i kontakt med flere teleoperatører, som har fått tilbud om å videreselge den trådløse tjenesten.

120 basestasjoner skal settes opp i den første fasen av utbyggingen, og dekningsområdet vil i første omgang strekke seg fra Midtbyen, over Elgeseter bru og opp til NTNUs campus på Gløshaugen hvor det kobles sammen med universitetets nettverk.

Trådløsnettet blir offisielt åpnet 26. september og de offentlige stifterne, Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune, betaler en avgift som gir deres ansatte og skoleelever tilgang.

Selskapet vil foruten å opprette avtaler med teleoperatørene, og tilby privatpersoner å kjøpe seg inn gjennom sin operatør. Etterhvert er det også meningen at turister og tilreisende skal få muligheten til å koble seg til.

Til toppen