RESULTATERFINANS

Aksjonærene saksøker HP

Holder styret ansvarlig for aksjefall etter Hurd-skandalen.

13. aug. 2010 - 08:31

Lørdag ble det kjent at HPs toppsjef Mark Hurd måtte gå av som følge av en intern gransking som konkluderer med at Hurd skal ha misbrukt bedriftens penger til å finansiere private middager og reiser sammen med en kvinne HP hadde et forretningsmessig forhold til.

Kvinnen, som heter Jodie Fisher og har bak seg en karriere som skuespiller i det som karakteriseres som mykporno-filmer, var en såkalt «event manager» som hadde ansvaret for deler HPs markedsaktiviteter.

Både Hurd og Fisher benekter at de skal ha hatt et seksuelt forhold, og Fisher har beklaget at Hurd mistet jobben.

Kursen på HPs aksjer raste etter at avgangen ble kjent, og verdien var tirsdag denne uken redusert med rundt 50 milliarder norske kroner. Dette fallet betegnes av amerikansk finanspresse som en overreaksjon. De færreste tror med andre ord at selskapets verdi i så stor grad er knyttet til Hurd.

Aksjonærene er likevel naturlig nok bekymret for utviklingen, og legger i stor grad skylden for fallet på selskapet styre, som valgte å avsette Hurd.

I følge Wall Street Journal går nå deler av aksjonærene til søksmål mot HPs styre. Saken føres av et advokatfirma i Connecticut, men skal opp for retten i Santa Clara County Superior Court i California.

I følge søksmålet skal HPs styre gjort seg skyldig i grov mangel på finansiell dømmekraft, manglende styring av penger (her henvises det til Hurds sluttpakke, som består av 12,2 millioner dollar kontant og med aksjer og opsjoner blir anslått til å være verd nærmere 30 millioner dollar - om lag 185 millioner norske kroner), manglende og feilaktiv informasjon til aksjonærene og urettmessig berikelse på aksjonærenes vegne.

Sentralt i søksmålet står det faktum at styret unnlot å informere aksjonærene om granskingen av Hurds forhold, som tok til allerede i slutten av juni.

Søksmålet henviser også til at HP mistet vesentlige deler av sin troverdighet i kjølvannet av skandalen, og at dette medvirket til det store fallet i aksjenes verdi.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.