JUSS OG SAMFUNN

Aksjonerte mot piratsider

Minst 130 nettsteder stengt av amerikanske myndigheter.

28. nov. 2011 - 13:08

Amerikanske myndigheter har tatt beslag i en mengde domenenavn etter mistanke om piratvirksomhet og formidling av falske merkevarer.

Aksjonen ble innledet fredag og innen et døgn ble minst 130 nettsteder stengt, ifølge Torrentfreak, som også har publisert en liste over de deaktiverte domenene.

Besøk til discount-louisvuitton-handbag.com, eller noen av de andre adressene de ramser opp, rutes nå til en beskjed om at nettstedet har blitt beslaglagt.

USAs justisdepartement gjennomførte en lignende aksjon i fjor på samme tid. Da fjernet de et åttitalls nettadresser.

En talsperson for spesialenheten ICE, som blant annet etterforsker tilfeller av ulovlig smugling av varer, bekrefter at de har utført domenebeslag etter rettsordre. De ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer fordi sakene er under etterforskning, skriver Wall Street Journal.

I motsetning til massebeslaget i fjor høst, ser denne runden ut til å være begrenset til nettsteder som har krevd betaling for sine tjenester. Mange av domenenavnene kan ifølge Torrentfreak knyttes til salg av falske merkevarer.

Å ta arrest i domenenavn er et kontroversielt tvangsmiddel i USA. For det første gjøres det tilsynelatende på mistanke, uten å først gi nettstedeierne anledning til å svare på anklagene.

- Hvis du skal ta ned et nettsted, og dermed potensielt legge ned en virksomhet, bør de få en mulighet til å bli hørt i forkant, sier Peter Eckersley i personvernorganisasjonen Electronic Frontier Foundation til Wall Street Journal.

En annen innvending er hvor effektiv metoden er for å stoppe ulovlig virksomhet på nettet, med hensyn til hvor enkelt det er å opprette et nytt nettsted med samme innhold.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.