Aktor grillet DVD-Jon i nesten syv timer

Inger Marie Sunde fyrte løs og Jon Johansen fortsatte tirsdag å svare på spørsmål i DVD-saken.

Inger Marie Sunde fyrte løs og Jon Johansen fortsatte tirsdag å svare på spørsmål i DVD-saken.

Sakte og møysommelig fortsatte førstestatsadvokat Inger Marie Sunde i Økokrim å krysseksaminere Jon Lech Johansen i Oslo tingrett tirsdag. Hun henviste til samtaler mellom Johansen og anonyme venner på Internett høsten 1999.

Hva tenkte tiltalte om at programmet han og vennene utviklet kunne brukes til ulovlig spredning av kopierte DVD-filmer, lurte aktor på.

- Som alt annet kan også DeCSS brukes til ulovlige formål. Akkurat som man kan lage kopier med en vanlig CD-brenner og selge kopiene, svarte Johansen på spørsmål fra aktor.

Bakgrunnen var at Jon Johansen høsten 1999 var blitt intervjuet av en rekke aviser og nettsteder. I retten hevdet han seg feilsitert da han ble konfrontert med utsagn hvor han påpekte hvor lett det ville være å distribuere piratkopiert og dekrypterte DVD-filmer på Internett.

- Hva er ditt bidrag til DeCSS, lurte Sunde på mot slutten av sin utspørring. Da hadde hun stilt spørsmål til 19-åringen i nesten sju timer over to dager.

- Jeg har satt sammen deler og lagt på grafisk grensesnitt, det er vanlig utviklingsarbeid, svarte Johansen.

Økokrim mener Johansen har spredd programmet DeCSS som fjerner beskyttelseskoden på DVD-filmer og kopierer filmene til en datamaskins harddisk. Slik er det mulig å se filmen uavhengig av operativsystem og avspillingsprogram. På den måten har Johansen påført filmselskaper og rettighetseiere tap, både teknologisk og økonomisk.
Dagensspørsmål
Tror du DVD-Jon blir dømt?

Ja, betinget fengsel
Ja, en saftig bot
Nei, han gjorde ikke hovedjobben
Dette burde ikke blitt en rettssak

Trykk her for å se resultatet så langt

Her er mer fra rettssaken:


Til toppen