RESULTATERFINANS

Akutt krise for indisk IT-kjempe

Sinte investorer solgte aksjer i protest mot styreformannens planer om å kjøpe familieeide selskaper.

19. des. 2008 - 10:07

Indias fjerde største aktør innen IT-outsourcing, Satyam Computer Services, står overfor en alvorlig tillitskrise.

Aksjekursen stupte etter at selskapet forsøkte å kjøpe to virksomheter under kontroll av styreformannens familie, skriver Financial Times.

Tirsdag denne uken offenliggjorde selskapet planer om å kjøpe to eiendoms- og infrastrukturselskaper, til en samlet pris av 1,6 milliarder dollar.

Syv timer senere ble styret tvunget til å avblåse handelen.

Oppkjøpsplanene førte nemlig til voldsomme reaksjoner blant aksjonærene, som svarte med å selge unna store mengder aksjer i protest, da de kom frem at styreformannens familie eide henholdsvis 36,6 og 35 prosent av virksomhetene.

Det falt investorene særlig tungt for brystet at de ikke ble forelagt planene for godkjenning, til tross for at styreformann og gründer B. Ramalinga Raju kun kontrollerer 8,6 prosent av aksjene.

Styret hevder oppkjøpet ville styrket selskapet, mens det blant kritiske investorer oppfattes som et forsøk på å redde virksomheter eid av styreformannens familie.

- Markedets reaksjon på denne beslutningen overrasker oss. Vi var svært positive til betingelsene rundt handelen, heter det i en uttalelse fra Raju.

Analytikere fra Citigroup, JP Morgan og Merrill Lynch svarte med å halvere forventningene til Satyam.

Mistilliten sendte selskapets aksjekurs ned 30 prosent.

Citigroup mener det er positivt at oppkjøpet ble stoppet, men skriver at episoden har gitt investorenes tillit en skrape i lakken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.