Al-Qaida tar i bruk nye kryptoverktøy

– Kan slå tilbake på dem, tror sikkerhetsekspert.

Al-Qaida har brukt kryptering i ulike former i lang tid. Etter lekkasjene fra Edward Snowden skal de ha gått over til nyere verktøy.
Al-Qaida har brukt kryptering i ulike former i lang tid. Etter lekkasjene fra Edward Snowden skal de ha gått over til nyere verktøy. Bilde: iunewind/Alamy/All Over Press
16. mai 2014 - 09:21

Det ble advart mot al-Qaidas bruk av kryptering for skjult kommunikasjon over internett allerede ved årtusenskiftet.

Dette var før angrepene 11. september 2001 da kaprede passasjerfly pløyde inn i Pentagon og World Trade Center.

Terrornettverket har siden 2007 benyttet seg av et krypteringsprogram kalt Mujahedeen Secrets, men byttet i fjor brått til nye verktøy, ifølge en fersk rapport.

Det skjedde få måneder etter at den amerikanske avhopperen Edward Snowden lekket de topphemmelige dokumentene om etterretningsorganet National Security Agency (NSA), ifølge rapporten fra Recorded Future.

Recorded Future er et svensk oppstartselskap innen blant annet kybersikkerhet og «big data» trusselanalyse (fortid, nåtid og fremtid) med blant annet CIA på kundelisten.

Kryptografi er vanskelig, sier Bruce Schneier. Han er ikke bekymret for al-Qaidas bruk av nye krypteringsverktøy. <i>Bilde: Harald Brombach</i>
Kryptografi er vanskelig, sier Bruce Schneier. Han er ikke bekymret for al-Qaidas bruk av nye krypteringsverktøy. Bilde: Harald Brombach

Ifølge rapporten tok al-Qaida i fjor høst i bruk tre nye krypteringsverktøy, blant annet et program kalt Tashfeer al-Jawwal med støtte for de mobile operativsystemene Android og Symbian.

Tidspunktene for skiftet virker ikke tilfeldig, og blir av analytikerne sett i klar sammenheng med Snowden-lekkasjene. De avslørte som kjent at NSA har evne til å dekode enorme mengder kryptert nettrafikk og innhold, både gjennom utnyttelse av sårbarheter og svakheter de har lyktes plante i kryptostandarder.

Amerikanske myndigheter har tidligere advart at lekkasjene vil kunne svekke landets sikkerhet, og gjøre arbeidet med å fange opp trusler vanskeligere.

Rapporten til Recorded Future sier ingenting om hva slags kryptering de nye vertøyene som terrornettverket angivelig har tatt i bruk benytter seg av, eller i hvilken grad løsningene kan regnes som sikrere eller vanskeligere å knekke.

– Kan slå tilbake på dem

Den kjente sikkerhetseksperten Bruce Schneier tviler på at USAs etterretning vil bli negativt påvirket.

Snarere tvert imot, skriver han i et blogginnlegg.

Han mener terroristenes egne krypteringsverktøy kan slå tilbake på dem.

– Dette [at al-Qaida tar i bruk nye krypteringsverktøy] tror jeg bare vil hjelpe amerikansk etterretning. Kryptografi er vanskelig, og sjansen for at et hjemmesnekret produkt er bedre enn godt studerte åpen kildekode-verktøy finner jeg lite sannsynlig, kommenterer Schneier.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.