Alcatel banker Ericsson i Sverige

Alcatel inntar for alvor utfordrerrollen overfor Nokia og Ericsson som infrastruktur-leverandør til tredje generasjons mobiltelefoni. Selv på hjemmebane blir Ericsson ydmyket av franskmennene.

Alcatel er valgt som totalleverandør til Oranges 3G/UMTS-nett i Sverige - en kontrakt som blir lagt merke til ikke bare over kjølen, men også internasjonalt, ettersom Ericsson nå også taper på hjemmebane. Også finske Nokia var med helt til slutt i anbudskonkurransen, men måtte se seg slått. Alcatel skal levere både administrasjonssystemer, en kjøreklar installasjon av radiobaserte nettverk og den sentrale 3G/UMTS plattformen til Oranges svenske mobilnett i løpet av de neste tre årene. Installasjonene, basert på produktplattformen Evolium, vil i stor grad implementeres allerede i løpet av 2002.


- Samarbeidet med Orange i Sverige understreker vårt klare ønske om å fastholde og utbygge vår markedsposisjon i Norden. Norden er fortsatt verdens mest utviklede marked for mobilkommunikasjon, og Alcatel kan i dag levere den teknologien operatørene trenger for å tilby nye tjenester, sier Frode Haugen, President Alcatel Nordic i en pressemelding.

Norske Schibsted eier et par prosent av Oranges svenske 3G-satsing.

Også i Storbritannia slår Alcatel nå gjennom. Hutchison 3G UK Limited eier den største 3G-lisensen på de britiske øyer og selskapet forteller i dag at Alcatel har fått en treårig kontrakt for levering av tjenesteplattformen i 3G-nettet. Etter implementeringen i UK vil teknologien fortløpende bli lagt inn i 3G-nett i andre deler av verden der Hutchison Whampoa har eier-interesser.

Alcatels såkalte OS-plattform (open services) kan kjøres oppå det underliggende kjernenettverket, uavhengig av leverandør, og gjør det mulig for operatøren å tilby en rekke andre tjenester på både tale- og datasiden.

- Nøkkelen for å kapre nye og beholde gamle kunder ligger i vår evne til å levere stadig nye, brukervennlige, utviklende, personaliserte og relevante tjenester. Alcatels teknologi møter de krav vi har stilt, og er en fleksibel løsning som gjør oss i stand til å utvikle nye, innovative applikasjoner raskt, uten å måtte ta hensyn til hva slags nettverksleverandører en har valgt tidligere, sier Hutchison-sjef Colin Tucker.

Alcatels kontrakt med Orange er den første de noensinne har fått i Sverige. Leveransene av 3G-utstyret vil starte i juli, og representerer første fase i en utbygging som skal ende opp med å dekke fire til fem store steder i Sverige, tilsvarende 85 prosent av befolkningen.

Til toppen