JUSS OG SAMFUNN

Alcatel-Lucent har fem søksmål i kø

Lucent, nå fusjonert med Alcatel, vant første runde mot Microsoft og har fem nye søksmål på gang.

6. mars 2007 - 09:13

Selv i en bransjen som er vant til de mest håpeløse patentsøksmål og tidvis store gevinster på patenter små aktører har funnet i skuffen, fikk bakoversveis i forrige uke. Da tapte Microsoft første runde mot Alcatel-Lucent for misbruk av patentene bak MP3 og en rettferdig erstatning er 1,5 milliarder dollar, mente dommeren.

Nå viser det seg at dette søkmålet bare er et av en lang kø med søksmål Lucent sendte ut i 2003. For Lucent het tidligere Bell Labs, tilsvarende Telenor forskning og utvikling her i Norge, og var en av IT-bransjens vugger.

Store underskudd etter dotcom-årene utløste en gjennomgang av patentarkivet og en lang rekke omfattende søksmål. Sakene har kommet opp først nå - fire år senere og den store teleutstyrsprodusenten vant altså første sak mot Microsoft.

Men i går avviste dommeren neste sak, der Alcatel-Lucent hadde saksøkt Microsoft om patenter rundt stemme-gjenkjenning, skriver amerikanske medier. Dette er et felt Microsoft har gjort lite på og IBM er størst.

Microsoft er dog ikke ferdig - Alcatel-Lucent har tre nye søksmål på vei der Microsoft er en av de saksøkte partene. I neste sak som skal opp er Microsoft, Dell og Gateway saksøkt for brudd på patenter innen brukergrensesnitt.

Totalt har Alcatel-Lucent gått til seks søksmål, hvorav altså fem av dem er rettet mot Microsoft alene eller sammen med andre parter.

Om Microsoft kan anke MP3-dommen er uklart, men amerikanske advokater påpeker at Alcatel-Lucents seier mot Microsoft trolig vil føre til nye søksmål i en bransjen der svært mange har tatt i bruk MP3-formatet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.