Alcatel-Lucent igjen i minus

Blåmandagen i IKT-bransjen er definitivt i gang.

Ben Verwaayen overtok toppstillingen i Alcatel-Lucent etter Patricia Russo i september 2008. Bildet er fra 2007-toppmøtet til Verdens økonomiske forum i India.
Ben Verwaayen overtok toppstillingen i Alcatel-Lucent etter Patricia Russo i september 2008. Bildet er fra 2007-toppmøtet til Verdens økonomiske forum i India. (Bilde: Wikimedia Commons)

Blåmandagen i IKT-bransjen er definitivt i gang.

De kommende par ukene vil mange globale IKT-giganter komme med sine tall for andre kvartal. Det ventes lite lystighet av disse tallene.

    Les også:

Som digi.no-lesere fikk med seg i morges, imponerte ikke Evry på topp i andre kvartal, selv om pressemeldingen var preget av selvskryt.

I dag kom det et resultatvarsel fra Alcatel-Lucent. Teleutstyrsleverandøren har gått gjennom de foreløpige tallene for andre kvartal: De tyder på en omsetning i overkant av 3,5 milliarder euro, og et justert driftsresultat på rundt minus 40 millioner euro. Analytikerne hadde ventet en omsetning på rundt 3,57 milliarder euro.

Alcatel-Lucent skriver i varselet at annet halvår 2012 antas å bli bedre enn første halvår. Kombinasjonen av skuffende første halvår og vanskelig makroøkonomiske forhold gjør det likevel klart at man ikke vil være i stand til å nå det forespeilte justerte driftsmarginen for hele 2012.

Analytiker Odon de Laporte hos Credit Agricole Cheuvreux i London sier til Bloomberg at forsinket forretningsutvikling i Kina er en viktig faktor. Nedsatt vekst i Kina er en av de viktigste årsakene til IT-bransjens blåmandag. Ifølge Laporte vil Ericsson og andre teleutstyrsleverandører rammes i mindre grad enn Alcatel-Lucent.

Resultatvarselet utløste et kraftig kursfall for Alcatel-Lucent: På det verste var den 15 prosent. For et år siden hadde selskapet en markedsverdi på 7,7 milliarder euro. Nå er den nede i 2,3 milliarder euro. Regnskapet for 2011 var det første årsregnskapet med overskudd siden Alcatel og Lucent slo seg sammen i 2006. Første kvartal 2012 gikk derimot med et justert driftsresultat på minus 221 millioner euro.

Nedsatt investeringsvilje hos operatører og konkurranse fra særlig Huawei skal være hovedårsakene til at Alcatel-Lucent igjen sliter med å oppnå lønnsom drift.

Alcatel-Lucent offentliggjør sitt fulle regnskap for andre kvartal 26. juli.

Til toppen