BEDRIFTSTEKNOLOGI

Alcatel-samband i NSB-tunneler

Alcatel skal levere sambandsutstyr til Jernbaneverkets togtunneler til en verdi av om lag 75 millioner kroner. Rammeavtalen går frem til år 2003 med en opsjon på ytterligere to år.

digi:stab
23. juni 1997 - 13:48

- Vi skal levere radioutstyr til 50-talls tunneler. Utstyret bedrer sikkerheten og gir togfører direkte kontakt med sambandssentralene, sier markedssjef John Ytterhaug i Alcatel Telecom Norway. Det nye sambandet vil dekke tog- og nødradio, samt mobiltelefoni.

- Sambandsopprustning av norske tog- og veitunneler medfører et betydelig markedspotensial for Alcatel og andre teleleverandører, sier Ytterhaug.

I følge Norsk Jernbaneplan som nå er under behandling, skal togtunneler over 100 meter få sambandsutstyr. I første omgang blir de lengste tunnelene prioritert. Sambandet skal også rustes opp i norske veitunneler, ifølge veiplanen som Stortinget vedtok tidligere i vår. Totalt sett vil det dreie seg om rundt 1500 tunneler. Til sammen krever dette investeringer på om lag en milliard kroner.

Leveransene fra Alcatel omfatter radioforsterkere, antenner og strålekabler i tunnelene, samt fiberoptiske kabler mellom forsterkerne. De fiberoptiske kablene skal produseres ved Alcatels fabrikk i Rognan. Resten av utstyret kommer fra leverandører i Tyskland.

- Vi står for prosjektledelse, prosjektering og installasjon, sier Ytterhaug. Jernbaneverket har ennå ikke avgjort hvem som skal vedlikeholde de ferdige anleggene.

Alcatel kan også levere tilsvarende sambandsutstyr til veitunneler. I disse er ansvaret for sambandet delt mellom flere instanser, som mobiloperatører, veimyndigheter, brannvesen og politi. For togtunneler har Jernbaneverket derimot totalansvar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.