Alcatel-samband i NSB-tunneler

Alcatel skal levere sambandsutstyr til Jernbaneverkets togtunneler til en verdi av om lag 75 millioner kroner. Rammeavtalen går frem til år 2003 med en opsjon på ytterligere to år.

- Vi skal levere radioutstyr til 50-talls tunneler. Utstyret bedrer sikkerheten og gir togfører direkte kontakt med sambandssentralene, sier markedssjef John Ytterhaug i Alcatel Telecom Norway. Det nye sambandet vil dekke tog- og nødradio, samt mobiltelefoni.

- Sambandsopprustning av norske tog- og veitunneler medfører et betydelig markedspotensial for Alcatel og andre teleleverandører, sier Ytterhaug.

I følge Norsk Jernbaneplan som nå er under behandling, skal togtunneler over 100 meter få sambandsutstyr. I første omgang blir de lengste tunnelene prioritert. Sambandet skal også rustes opp i norske veitunneler, ifølge veiplanen som Stortinget vedtok tidligere i vår. Totalt sett vil det dreie seg om rundt 1500 tunneler. Til sammen krever dette investeringer på om lag en milliard kroner.

Leveransene fra Alcatel omfatter radioforsterkere, antenner og strålekabler i tunnelene, samt fiberoptiske kabler mellom forsterkerne. De fiberoptiske kablene skal produseres ved Alcatels fabrikk i Rognan. Resten av utstyret kommer fra leverandører i Tyskland.

- Vi står for prosjektledelse, prosjektering og installasjon, sier Ytterhaug. Jernbaneverket har ennå ikke avgjort hvem som skal vedlikeholde de ferdige anleggene.

Alcatel kan også levere tilsvarende sambandsutstyr til veitunneler. I disse er ansvaret for sambandet delt mellom flere instanser, som mobiloperatører, veimyndigheter, brannvesen og politi. For togtunneler har Jernbaneverket derimot totalansvar.

Til toppen