Alcatel sluker selskap på selskap

De siste to årene har Alcatel gjennomført en rekke oppkjøp i milliardklassen for å løfte selskapet opp i den internasjonale elitedivisjon. Et av de viktigste ervervene ble avsluttet i forrige uke, da Genesys ble innlemmet i Alcatel-familien.

De siste to årene har Alcatel gjennomført en rekke oppkjøp i milliardklassen for å løfte selskapet opp i den internasjonale elitedivisjon. Et av de viktigste ervervene ble avsluttet i forrige uke, da Genesys ble innlemmet i Alcatel-familien.

Alcatels oppkjøpsiver materialiserte seg for alvor i juni 1998 da selskapet overtok DSC for fire milliarder dollar. Allerede fire måneder senere var turen kommet til Packet Engines som ble kjøpt for 315 millioner dollar.

Og da franskmennene i mars i fjor bladde opp to milliarder dollar for nok et ledende datanettverkselskap, Xylan, begynte også markedet å tro at Alcatel mente alvor med sitt uttalte mål om å hevde seg på den internasjonale IT-arenaen utover det å være en betydelig kabel- og teleutstyrsleverandør.

I september i fjor annonserte så Alcatel sine planer om å overta San Francisco-baserte Genesys Telecommunications Laboratories for 1,8 milliarder dollar - en overtakelse som først i forrige uke ble endelig gjennomført.

Selv om Genesys-handelen ennå er forholdsvis fersk og ikke å regne blant Alcatels største, er det utvilsomt en av de viktigste, skal en tro franskmennenes fokus på den nye datteren her på Alcatel Forum 2000 i Paris.

Executive vice president i Alcatel Telecom, Olivier Houssin, sier at Genesys-oppkjøpet er en viktig byggekloss i Alcatels mål om å bli den ledende leverandøren av infrastruktur-uavhengige løsninger for interaktiv kundebehandling - det være seg overfor tradisjonelle teleoperatører, til små, mellomstore og store bedrifter og e-handelsvirksomheter.

Et stikkord i det Houssin her sier er "infrastruktur-uavhengig". For ifølge Alcatel-ledelsen er det slett ikke noe problem at Genesys-sjef Ori Sasson vil ligge med så mange som mulig, inklusive Alcatel-rivaler som tyske Siemens.

- Vi er svært godt fornøyd med at Alcatel valgte oss, sier Sasson, som understreker at også Alcatel mener det er til begges beste at Genesys viderefører sin strategi om full frihet i valg av teknologiske plattformer og partnere.

- Tradisjonelle teleoperatører, ISP-er og ASP-er, møter hver eneste dag skjerpede krav fra sine kunder om å kunne levere avanserte applikasjoner og tjenester trygt og raskt over store nettverk. Etter hvert som markedet for slike vertsbaserte tjenester tiltar, blir også måten du behandler kundene dine på (som regel målt etter inngåtte servicenivå-avtaler) en avgjørende suksessfaktor for bedriften, sier Sasson, som følgelig leverer slike kontaktsentere.

Og umiddelbar distribusjon av ASP-tjenester krever infrastruktur-uavhengige applikasjoner og en arkitektur som støtter ulike tjenesteleveranser, det være seg tale så vel som data, nok et område der kombinasjonen Alcatel/Genesys har opparbeidet seg sterk felles kompetanse, ifølge Sasson.

Genesys-sjefen ser også andre synergieffekter av Alcatel-oppkjøpet. Foruten større finansielle muskler og flere ressurser til å konkurrere i et raskt konsoliderende marked, ser Sasson at Alcatels innhopp på eiersiden vil gjøre det enklere å få nye og bedre produkter raskere ut i markedet. Begge selskapene har dessuten solide merkenavn som nå får økt sin markedsmessige rekkevidde ytterligere, samt at det trolig blir enklere for Genesys å hevde seg i større internasjonale kontraktsrunder.

Tilgang på Alcatels kompetanse innen intelligente nettjenester (IN) og tale over IP er det heller ingen grunn til å takke nei til for et selskap som mellom annet har spesialisert seg på datastøttet telefoni og løsninger for neste generasjon IP-nett.

Sasson og Houssin legger nå opp til et løp der Genesys og Alcatel skal posisjoneres til å bli en kandidat avanserte tjenestetilbydere ikke kan komme utenom når nye løsninger skal vurderes.

- Infrastruktur er ikke lenger hovedbekymringen innen distribuert databehandling. Nå er det avanserte applikasjoner og evnen til å levere nyttige tjenester med bred funksjonalitet umiddelbart som er de kritiske suksessfaktorene. Der skal vi spille en ledende rolle, lover Houssin.

Til toppen