– Aldri mer iOS

Mozilla ut mot Apples behandling av andres nettlesere.

– Aldri mer iOS
Mozilla vil ikke bruke tid å krefter på å utvikle nettleser til iOS-universet. Uvilje fra Apple er årsaken. Bilde: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg via Getty Images /All Over Press

– Mozillas Firefox-nettleser vil ikke ha noen plass på Apple-enheter så lenge Apple fortsetter sin uvennlige linje mot tredjeparts nettlesere, fortalte produktsjef Jay Sullivan i Mozilla under SXSW Interactive i Austin, Texas lørdag. Det melder Cnet News.

I september 2012 trakk Mozilla sitt produkt Firefox Home fra App Store og de har ingen planer om å komme tilbake.

Det springende punktet for Mozilla var at de ikke får benyttet seg av sine rendering- og javaskript-motorer i iOS. Sullivan slo fast at de rett og slett ikke føler at de kan bygge en god nettleser innenfor rammene Apple har satt opp. Ifølge Cnet er dette en risikabel strategi:

Riktig nok har Mozilla utviklet sitt eget mobil-OS (som blant annet Telenor er med å heie frem), men de har en forsvinnende lav andel av mobil-surfingen. Apples Safari har her en markedsandel på 55 prosent, ifølge tall fra NetMarketShare, mens Mozilla har under 1 prosent.

Nå er det ikke lett å være nettleser i iOS om man ikke heter Safari. Apple har innrettet det slik at det ikke er mulig å bruke andre nettlesere enn sin egen som standard. Men det betyr ikke at andre nettleser-aktører, som Opera Software og Google, ikke forsøker å gi sine tilbud til iOS-brukere. Å tekkes iOS-brukerne har vært viktig for særlig Operas virksomhet. De viste forrige uke frem sin nye mobil-nettleser til digi.no. Opera vil slippe en WebKit-basert nettleser til iOS senere i år.

    Les også:

Les mer om: