Alfa nøler mot Telenor i russisk mobilkamp

Generalforsamlingen i Vimpelcom er blitt utsatt, noe Telenor tolker som et nederlag for den russiske Alfa-gruppen.

Generalforsamlingen i Vimpelcom er blitt utsatt, noe Telenor tolker som et nederlag for den russiske Alfa-gruppen.

Telenors kamp om makten i det russiske mobilselskapet Vimpelcom tok en ny vending under dagens generalforsamling.

Da de forskjellige aksjonærgruppene møtte til den ekstraordinære generalforsamlingen besluttet representantene for Alfa-gruppen at de ikke ville registrere sine stemmer.

Dermed var ikke fremmøtet av stemmeberettigede stort nok til at generalforsamlingen etter vedtektene var beslutningsdyktig, og det eneste som ble vedtatt var å innkalle på nytt til 14. september.

Det er Telenor og oligarken Mikhail Fridman som står mot hverandre i den russiske mobilkjempen Vimpelcom med 33,6 millioner abonnenter. Fridman som kontrollerer Alfa-gruppen, fikk tidligere i sommer en overvekt i styret, men Telenor kan fortsatt blokkere ethvert styrevedtak.

Det er bakgrunnen for at selskapet Eco Telecom som tilhører Alfa-gruppen, ba om ekstraordinær generalforsamling for å få gjennom en beslutning Telenor blokkerer i styret.

Beslutningen gjelder kjøp av et ukrainsk mobilselskap som driver under navnet WellCom. I det ledende ukrainske mobilselskapet, Kyivistar, er også Telenor og Alfa eiere, men der har Telenor kontrollen.

Det har vært en utbredt oppfatning at uenigheten mellom Telenor og Fridmann handlet om valg av strategi i Ukraina.

I en pressemelding fra Telenor mandag kveld sier imidlertid pressetalsmann Dag Melgaard at Telenor gir full støtte til Vimpelcoms ekspansjonsstrategi i Ukraina. Det Telenor ikke kan akseptere er at prisen for WellCom er for høy og at «business-caset ikke er godt nok».

Uansett er avgjørelsen skjøvet fram til 14. september. Om mandagens begivenheter skriver Melgaard:

- Dagens begivenhet indikerer at innehaverne av flertallet av aksjene i Vimpelcom ikke er rede til å støtte den foreslåtte transaksjonen med WellCom."

Telenor eier 26,6 prosent av de stemmeberettigede aksjene i Vimpelcom mot Alfas 32,9 prosent. De resterende aksjene tilhører stort sett institusjonelle investorer i USA.

Til toppen